Oroszország

Putyinig ért a parkolási botrány

2020.11.08.

Putyin elnökig jutott az oroszországi parkolási díjak körüli botrány. Egy szent-pétervári autós nem volt hajlandó kifizetni a csaknem félmillió rubeles parkolási bírságot. Ehelyett ő és sokan mások Vlagyimir Putyin államfőhöz fordultak, hogy a megítélésük szerint igazságtalan elbánás miatt az államfő részesítse amnesztiában őket – írja az autonews.ru orosz autós szakportál.

Nem egyedi esetről van szó, hanem olyan botrányról, amivel az orosz elnök is kénytelen volt foglalkozni. Levelükben az autósok arra panaszkodtak, hogy váratlanul pénzbírságot szabtak ki rájuk, pontosabban a városban leparkolt autójukra.

Szentpétervár belvárosában – és több oroszországi nagyvárosban - idén március 12-től vezették be a fizetős parkolást. Épp akkor, amikor a koronavírus-járvány miatt rendkívüli intézkedések léptek életbe az egész országban, és a többség home office-ba, azaz otthoni munkavégzésre kényszerült. A lakásukba bezárkózott autósok jelentős része nem is értesült az új szabályozásról. Miután autójukat nem használták, nem is vették észre a büntető cédulákat. A karantén hetei, hónapjai alatt pedig hatalmas bírságok halmozódtak fel, figyelembe véve, hogy minden kifizetetlen parkolási nap 3000 rubelbe (kb. 12 ezer forintba) fájt az autótulajdonosoknak.

 

A kárvallottak akkor döbbentek meg, amikor néhány hónap múltán a lakásukra megérkeztek a fizetési felszólítások.  Sokan 50-100 ezer rubelnyi büntetést is összeszedtek, de a rekorder az a szentpétervári autótulajdonos, akinek 450 ezer rubelt (kb. 2 millió forintot) számláztak ki büntetésként.

Néhány héttel ezelőtt a panaszosok kollektív levélben fordultak az orosz államfőhöz. Amnesztiát kértek, vagyis azt, hogy a hatóságok töröljék el járvány idején kirótt összes bírságot.

Az elnöki hivatal azzal rázta le őket, hogy helyi ügyekben nem illetékesek, a városi önkormányzat pedig közölte, hogy nincs joga az „amnesztiához”. A kör bezárult. A kárvallottak most a bíróságon próbálnak jogorvoslatot keresni.  

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.27
Ma már mindent elural a CO2 és az önvezetés, 40 évvel ezelőtt viszont jó üzletnek tűnt beszállni a....
2022.01.27
A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági kampányt indít a vasúti átjáróban történő közúti balesetek....
2022.01.27
A Vitesco autóipari beszállító több nagy megrendelést kapott a gyártóktól: egy milliárdos....
2022.01.27
A kínai Nio márka megnyitotta a 800. akkumulátorcserélő állomását , ezúttal a Hangzhou városban....
2022.01.27
Azt remélik, az új, i20 N alapú hibrid Rally1-es autóval végre az egyéni bajnoki címet is....
2022.01.27
Egy autómentő kisteherautó és egy személyautó csapódott egymásnak valamivel 14 óra után - írja a....
2022.01.27
A miskolci rendőrök előállították a férfit - írja a police.hu. ..
2022.01.27
A holland DSM is jelezte részvételét a májusi magyar kerékpáros körversenyen, a Tour de Hongrie-n,....
2022.01.27
Kiderült, milyen problémákkal kell szembenézniük az orosz autósoknak az ukrán válság miatt. ..
2022.01.27
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július....