évforduló

Patavédőktől a nagy teljesítményű számítógépekig: a Continental 150 éve

2021.10.09.

A Continental most ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, ami egyben azt is jelenti, hogy Németország egyik legrégebbi vállalatáról beszélünk. 1871-es alapítása óta a Continental a világ egyik vezető technológiai vállalatává nőtte ki magát.

„Az elmúlt 150 évben világszerte meghatározó szerepet játszottunk a mobilitás alakításában és előmozdításában” – mondta Nikolai Setzer, a Continental vezérigazgatója. „Történelmünk során a kezdetektől fogva számos kihívással néztünk szembe, de ami még fontosabb, rengeteg sikert, emellett fenntartható növekedést értünk el. Hasznos tapasztalatokat szereztünk, gondolkodásmódunk pedig friss és agilis maradt. Büszkék vagyunk 150 éves múltunkra, és bizakodva, magabiztosan tekintünk előre, mivel azt már korábban bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk változni. Ebben rejlik a sikerünk mögött álló hajtóerő.”

„A Continentalnak újra és újra meg kellett újulnia. A nehéz időszakokat is aktívan vészeltük át erősséginknek és kreativitásunknak köszönhetően, miközben a változást olyan kihívásnak tekintettük, amely képes új lehetőségeket teremteni” – tette hozzá Dr. Ariane Reinhart, az igazgatótanács emberi kapcsolatokért és fenntarthatóságért felelős tagja.

Fotó: Continental

 „A felelősségvállalás és a nyitottság határozza meg cselekedeteinket. Értékeink – mint például a bizalom és a győzni akarás – alapozzák meg vállalati kultúránkat. Kreativitásunk és innovációs képességünk erre a kultúrára épül. A sokszínűséget pedig üdvözöljük. Technológiai portfóliónk és munkatársaink is ezt képviselik”. Jelenleg hozzávetőlegesen 193 ezer alkalmazott dolgozik a Continental több mint 560 helyszínén a világ körül. „150. évfordulónkon cégünk nemzetközibb és sokszínűbb, mint valaha, és úttörő technológiai fejlesztéseinkhez hasonlóan ezen a téren is olyan mércét állítunk fel, amely túlmutat iparágunkon” – mondta Dr. Reinhart.

A „Continental 150 éve” című jubileumi kiadvány, amely 2021. október 8-ától kapható a könyvesboltokban, szintén illusztrálja azt a meghatározó szerepet, amelyet a kulturális nyitottság játszott a vállalat stratégiai fejlődésében az évtizedek során. A szerzők – Prof. Paul Erker történész és a Continental levéltárosa, Dr. Nils Fehlhaber – bemutatják, hogyan sikerült számos nemzetközi és hagyományos vállalatot integrálni.

Patavédőktől a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz szükséges nagy teljesítményű számítógépekig

Eleinte a Continental puha gumiból készült elemeket gyártott, például védő eszközöket a lovak patái számára. A stratégiai fókusz már a kezdetektől fogva a sokszínűségre és az innovációra irányult. Röviddel az alapítás után a vállalat már több mint 60 ezer terméket gyártott le – az első patavédőktől és a különbözőképpen alkalmazott keménygumi alkatrészektől a repülőgépek, léghajók és hőlégballonok által használt gumírozott szövetekig. A Continental már ekkor is számos újítást dobott piacra, mint például a pneumatikus kerékpár-gumiabroncsokat 1892-ben, vagy a futófelülettel rendelkező személygépkocsi-abroncsokat 1904-ben. Ennek eredményeképpen a Continental nevét világszerte megismerték az elmúlt évszázad során. „Ma a világ egyik legjelentősebb mobilitási szolgáltatója vagyunk” – mondta Setzer. „A több mint 150 év alatt szerzett tapasztalatunk és a vállalaton átívelő szakértelmünk révén továbbra is mi fogjuk meghatározni a technológiai mércét, és vezető szerepet játszunk az autóipar átalakulásának alakításában.”

Befektetés a jövő technológiáiba

A Continental jelentős összegeket fektet be új technológiákba, világszerte mintegy 17 ezer szoftver- és IT-szakembert foglalkoztat, valamint saját szoftverakadémiát működtet. „A szoftver az automata és autonóm vezetésen alapuló jövőbeli mobilitási koncepciók kulcsfontosságú technológiája” – mondta Setzer. „Ugyanakkor a hardverre támaszkodunk, és nagy teljesítményű számítógépeket fejlesztünk, amelyek a modern járművek központi elemét képezik.” A GreenConcept prezentálásával az idei IAA MOBILITY kiállításon a Continental egy okos, fenntartható járművekhez készült gumiabroncsot is bemutatott, amely elsősorban megújuló és újrahasznosított anyagokból készült, valamint átlátható ellátási lánc jellemzi. A fenntarthatóság az innováció egyik legfontosabb mozgatórugója a magas szinten iparosított ContiTech üzleti szegmensben. A 2021-es IAA szakmai vásáron például új kijelző megoldásokat, valamint innovatív fenntartható anyagokat és technológiákat is kiállítottak az AMBIENC3 névre keresztelt, átalakított VW T2 mikrobuszban.

“Az évek során mindig is az alapvető technológiáinkra összpontosítottunk és célzottan fejlesztettük őket tovább, valamint új alkalmazási területekhez igazítottuk őket” – mondta Setzer, a vállalat sikere mögött álló koncepció kapcsán. „Az átalakulás formálásában való részvétel megerősített minket, és a következő 150 évhez is erőt ad.”

A Continental nemcsak technológiai, hanem fenntarthatósági szempontból is bizonyítja innovációs képességét és globális vezető szerepét. „A fenntartható és felelős gazdálkodás része a Continental DNS-ének. Hosszú évek óta fontos szerepet játszik a vállalat stratégiájában és fejlődésében – amiből még ma is profitálunk” – magyarázta Dr. Reinhart. „Célunk, hogy 2030-ra a legfejlettebb abroncsgyártó vállalat legyünk a környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalás tekintetében – a teljes értéklánc mentén. Ehhez már most megteremtjük az alapot.” A Continental legkésőbb 2050-re fenntartható vállalattá fog válni. „Egy száz százalékban szén-dioxid semleges vállalattá, amely lehetővé teszi a kibocsátásmentes mobilitást és ipart, egy, a körforgásos gazdaságot felölelő vállalattá, és egy teljesen felelősségteljes értékláncokon alapuló vállalattá” – foglalta össze Dr. Reinhart a vállalat fenntarthatósági célkitűzéseit.

Optimista kilátások

Áttervezett stratégiájával a Continental következetesen és még intenzívebben koncentrál a meglévő növekedési területekre és a jövő technológiáira annak érdekében, hogy a piaci átlagnál gyorsabban tudjon terjeszkedni. „Ma a Continental a világ egyik legjelentősebb innovátora a modern és fenntartható mobilitási koncepciók, valamint azok nagyüzemi gyártása tekintetében. Jövőbeli stratégiáink ennek a pozíciónak a megszilárdítására és bővítésére irányulnak. Ennek érdekében a biztonságos, hálózatba kapcsolt és kényelmes mobilitásra helyezzük a hangsúlyt. Ennek a jövőnek az eljövetele bizonyos technológiákon múlik, és kevesen rendelkeznek ezen a téren a miénkhez hasonló volumenű tapasztalattal” – mondta Setzer, aki rendkívül optimistán tekint a jövőre, és nagyra értékeli az évforduló ünneplésének pozitív hangulatát. „Múltbeli sikereink alapozzák meg jövőbeli sikereinket. Az ezek mögött álló fő hajtóerő pedig a szenvedély. 150 éve a mobilitásért dobog a szívünk – ami az elkövetkező 150 évben is folytatódni fog.”

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.02
Az olasz autósok számára a parkolás központi kérdés, ami a modern mobilitási törekvések egyik....
2021.12.02
A baleset térségében forgalomkorlátozásra kell számítani - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.02
Az Air Care System technikájával kiegészített ŠKODA Climatronic légkondicionáló berendezések....
2021.12.02
Jól jön a segítség. ..
2021.12.02
Az orosz fővárosban 26 elektromos oktatóbuszt állítottak forgalomba 2021-ben, hogy segítsék a....
2021.12.02
Az elektromos autókat gyártó kínai Nio stratégiai együttműködésre lépett a Shell-lel egy több....
2021.12.02
Állampolgári segítséget kérnek a dunakeszi rendőrök annak a sofőrnek az azonosításához, aki zebrán....
2021.12.02
Az UAZ autógyár – iparági szakértők szerint – indiai közvetítéssel hamarosan megkezdheti a Jeep CJ-....
2021.12.01
Lehet, szabad-e egymással összevetni Barcelona jelképét, a Sagrada Família templomot, a Chaos....
2021.12.01
- Olyan univerzális, újrafelhasználható űrhajót fog létrehozni Oroszország az új orbitális állomás....