veterán autók

Ötévi munka a műhelyben

2015.06.10.

Az autó- és motormánián a legtöbb fiú átesik gyerekkorában. Vannak, akik ezt a szenvedélyt nem növik ki sosem, és örök szerelembe esnek valamilyen belső égésű motorral hajtott járművel.

- Fiatal kora óta az autók, motorok rajongója a most 68 éves makói Penyák József, aki három évtizede lett a veterán járművek szerelmese - írja a delmagyar.hu. A különleges hobbiban az alkotás örömét értékeli a legtöbbre – van, hogy egy hétvégéből másfél napot a műhelyben tölt.

A makói Penyák József eredeti szakmája szerint lakatos, de nyugdíjba vonulása előtt volt víz-gáz szerelő és kereskedő is. Világéletében vonzották a járművek. – Mindegy, mi, csak pöfögjön! – mondja nevetve. Meséli, inaskorában megvett egy talicskányi mopedalkatrészt, ezekből szerelte össze az első motorját. Valamilyen járgánya mindig volt.


Eleinte a krosszautózás vonzotta, nemcsak épített autókat, de versenyzett is velük, nem is eredménytelenül, aztán erről a hobbiról anyagi okokból letett. Ennek jó harminc éve. Azóta a veterán járművek szerelmese. Eleinte másoknak, aztán magának újított fel, illetve épített újjá régi gépcsodákat.

Büszkén száll be abba az 1930-as éveket idéző kocsiba, amely az udvarán áll. A DKW F8-as egy német kocsi pontos mása – tökéletesen eredetinek azért nem lehet mondani, mert amikor hozzá került, csak az alváza és a motorja volt meg, minden egyéb az ő keze munkáját dicséri a szélvédőüvegeken és a dugattyúkon kívül.

A karosszériától a ponyváig mindent maga álmodott meg és készített el otthoni műhelyében kéziszerszámokkal és kisgépekkel. Összesen 5 évi munka van benne – jegyzi meg, és ezek után már tényleg nincs értelme megtippelni, forintban milyen értéket képviselhet a nem mindennapi jármű. Ami természetesen üzemképes: szokott is vele találkozókra, bemutatókra járni, sőt olykor a város útjait is rója vele. Ilyenkor ismeretlenek is integetnek neki, dudálnak rá elismerően.

Aki még nála is jobban élvezi a kirándulást a nyitott, elegáns kocsival, az a 10 éves kis unokája. Az autó egyébként legfeljebb 70-nel megy óránként, és hosszú távra már csak azért sem érdemes elindulni vele, mert egy idő után kényelmetlen ülni benne. Ettől függetlenül több rangos díjat hozott már gazdájának.

- Penyák József a különleges hobbiban az alkotás örömét szereti a leginkább - írja a delmagyar.hu. Egy hétvégéből képes másfél napot a műhelyben tölteni; ilyenkor még ebédelni is vonakodva indul, ha szól a felesége. Aki emiatt csak néha zsörtölődik egy picit, valójában azonban ezen a téren is biztos támasza. Penyák József most 68 éves. Azt mondja, új autó építésébe már nem fog bele, de nem tud a babérjain ülni, így most egy motorkerékpáron dolgozik, olyanon, amely ha elkészül, egy 110 évvel ezelőtti modell pontos mása lesz.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.29
A magyar és a nemzetközi sajtóban egyaránt arról szóltak a hírek, hogy a belső égésű motoroknak....
2022.06.29
A sofőrt nem érdekelte, hogy több hatóság is eltiltotta a járművezetéstől, egészen 2025-ig, a....
2022.06.29
Miután az ukrán-orosz háború miatt Ukrajnában leállt a Skoda több típusához gyártott kábelkorbácsok....
2022.06.29
A kórházba szállítást követően meghalt a 811-es úton, Bicskénél történt szerdai baleset harmadik....
2022.06.29
Az Autós Nagykoalíció üdvözli, hogy a német kormány előterjesztésére, a magyar kormány teljes....
2022.06.29
Nagyon gyerekcipőben jár még a Cupra márka, így nem meglepő, hogy egyelőre kérdések övezik a....
2022.06.29
-  Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest....
2022.06.29
- A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló....
2022.06.29
- Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése és nagyon jó minősítést kapott az Európai....
2022.06.29
Hazánkban is megjelent egy szuper-sportkocsikat kölcsönző vállalkozás, ahol többek között Ferrarit....