ICDP

(Nemcsak) angol szakértők az autó szervizek jövőjéről – ICDP szakmai konferencia (I. rész)

2015.06.20.

Szinte minden héten olvashatunk elemzéseket állítólagos angol szakértők tollából valami lényeges vagy igazán lényegtelen témában. Ennek ellenére is nagy érdeklődés előzte meg Az ICDP (International Car Distribution Programme) angliai szakmai konferenciáját. Egyrészt nemcsak angol szakértők véleményére számíthattunk, hiszen az ICDP szakértői hálózata átfogja egész Európát, másrészt az autó szervizek fejlődési irányai és lehetőségei az elmúlt években heves vitákat eredményeztek szakmai körökben is, de a szervizek ügyfelei körében is. Június 17-18. között az Autós Nagykoalíciót képviselve Markó Zoltán autóipari szakember vett részt Angliában, a Wroxall Abbey Solihull-ban tartott nyári ICDP találkozón, melynek beszámolóját két részben közöljük az Autószektor hasábjain.

Fentiek ismeretében nem is meglepő, hogy a márkafüggetlen javítói hálózatok nagy fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. Minden országban megjelentek független hálózatok, illetve a nagyobb nevek már regionális, sőt európai szintű jelenlétet is kiépítettek. A gyors növekedéshez persze nem elég a megengedő európai szabályozás, de a piaci szereplők tényleges igénye is szükséges. A tulajdonosok szempontjából nézve elsősorban a valós vagy vélt árelőny a meghatározó. Akár magánszemélyekről, akár cégekről vagy flottakezelőkről van szó, mindenkinek számítanak az autózással kapcsolatos költségek mérséklése, a karbantartási és javítási munkákra fordított összegek csökkentése.

Ezen a fesőti szépségű helyen, a Wroxall Abbey Solihull-ban tartotta az ICDP a nyári szakmai találkozóját

A márkaszervizek mellett felhozott érvek között elsősorban az szerepel, hogy leghamarabb ők jutnak hozzá azokhoz a szakmai ismeretekhez és képzésekhez, amelyek az egyre összetettebb autók javításához szükségesek. Az is igaz, hogy az autók nagy részéhez, illetve karbantartási munkák többségéhez megfelelő egy jól képzett szakember és egy általános diagnosztikai műszer. Az ICDP véleménye szerint a márkafüggetlen javítói hálózatok további terjedése a fejlettebb európai országokban is bizonyos és még inkább erőteljes lesz azokban az országokban (Dél-Európa és Közép-Kelet Európa), ahol a pénzügyi szempontok jobban előtérben vannak. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy akár márkaszerviz, akár független javító, valójában azok tudnak hosszú távon is sikeresek lenni, akik elnyerik az ügyfelek bizalmát és megfelelő árszínvonal mellett folyamatosan magas minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani.

Márkaszervizbe vigyem javíttatni? Nagy dilemma, de kétségtelen, hogy a márkaszervizeknek számos előnyük van

Ahogy arról korábban már írtunk, az Autós Nagykoalíció idén lépett be az egyik legrangosabb európai autós szakértő szervezet az ICDP tagjai közé. Az Autós Nagykoalíció számára így elérhetővé válnak a legfrissebb trendekről készülő elemzések. Az ICDP szakértői személyesen vannak jelen a legnagyobb európai piacokon, ahol saját irodákat üzemeltetnek, de emellett szoros kapcsolatokat ápolnak minden EU ország autós szervezeteivel. Az együttműködő tagok között ugyanúgy találunk gépjármű gyártókat, mint márkakereskedői szervezeteket, de nem maradnak ki a sorból a beszállítók (alkatrészek, kenőanyag gyártók, stb.) sem. Továbbra is jellemző, hogy az autós szakmára jellemző trendek a fejlettebb és nagyobb piacokon jelentkeznek először és onnan terjednek lépésről lépésre a többi Európai országra. Az ICDP közvetítésével elsősorban ezeket a fő trendeket ismerhetjük meg, de betekintést kaphatunk meghatározó globális folyamatokba is.

(Markó Zoltán tollából)

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.18
Minden évben lehetne írni arról, hogy készüljünk fel a motorosokra az utakon, mert minden évben (....
2022.05.18
Mladá Boleslavban a ŠKODA AUTO megkezdi a Volkswagen-csoport Moduláris elektromos platformjának (....
2022.05.18
Több logisztikai szolgáltató figyelmeztető sztrájkja miatt átmenetileg leálltak a gyártósorok a....
2022.05.18
A brit gyártó akadályokat nem ismerő 4x4-es modellcsaládja tovább bővül a legtágasabb Defender 130....
2022.05.18
Januártól márciusig a Daimler Truck a vártnál sokkal jobban teljesített. A haszonjármű-gyártó most....
2022.05.18
Kamion és busz ütközött az M1-es autópályán - írja a Katasztrófavédelem. A busz kigyulladt, a....
2022.05.18
A hazai bevásárlóközpontok közül elsőként a Westend tette lehetővé a teljesen automatizált, okos....
2022.05.18
Biatorbágy térségében, az M0-ás autóút csomópontja közelében, a főváros felé vezető oldalon....
2022.05.18
A következő öt évben 150 millió forintnak megfelelő összeget költ méhek, pillangók, bogarak,....
2022.05.18
Az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák hatással voltak a Schaeffler első negyedévi eredményére....