kínai autóeladások

Már nem a Tesla Model 3-ból adják el a legtöbbet

2021.04.07.

Megvan az idei év egyik legnagyobb piaci meglepetése: egy elektromos autó, mely az eladási számait tekintve letaszította a trónról a Tesla Model 3-at.

Nem találnák ki, melyik elektromos autóból adták el a legtöbbet idén. Aki a Tesla Model 3-ra tippelt, az téved. Az új világcsúcstartót úgy hívják: Hong Guang Mini Ev.

Igaz, hogy csak a kínai belső piacon értékesítik, de az olyan hatalmas, és a termelés úgy zakatol, hogy az idei év első két hónapjában a kínai kompakt elektromos autó eladásai túlszárnyalták a Tesla Model 3 értékesítési számait – írja a római La Repubblica című napilap internetes kiadásának autós rovata.

A nagy kínai piac, a világ legnagyobb értékesítési területe nem először szolgál meglepetéssel. A legfrissebb a januári és februári forgalomba helyezési adatokból kiemelkedik egy hihetetlen tétel: a Hong Guang Mini Ev kínai kompakt villanyautó eladásai túlszárnyalták a híres Tesla Model 3-at, így ez lett a legkeresettebb elektromos modell a világon.

A Kínában gyártott szuperkompaktból januárban több mint 36 ezret, februárban pedig több mint 20 ezer darabot értékesítettek. A Tesla Model 3-ból e két hónapban 21 500, illetve 13 700 darab kelt el.

Mindent összevetve, a tavaly még második helyen álló Mini Ev-ből az idei év első két hónapjában összesen 56 ezer fogyott, szemben a „kaliforniai rivális” 35 200 eladott példányával. A Hong Guang Mini EV sikerének egyik oka minden bizonnyal az, hogy a gyártás két kínai állami cég, a Saic Motor és a Wuling Motors, valamint az amerikai General Motors együttműködésével zajlik. Ez pedig jelentősen befolyásolja – vagyis lenyomja - a végső piaci árat.

Jelenleg a kizárólag a kínai piacon forgalmazott kis elektromos autó listaára 28 800 jüan, ami valamivel több mint 3600 eurónak felel meg. Ezzel szemben a Tesla Model 3 legolcsóbb változata is 33 900 euróról indul. Röviden: majdnem tízszer annyiba kerül.

Nyilvánvalóan vannak különbségek, nem is kevés. A Hong Guang Mini Ev hossza nincs 3 méter. Teljesítménye is elmarad az Elon Musk sikermodelljétől. A kínai kompakt maximális sebessége 100 km/h, hatótávolsága pedig 170 kilométer. Ennek ellenére a kínaiak városi elektromos kisautója már a tavaly nyári bemutatkozása után azonnal nem várt, hatalmas népszerűségre tett szert.

A siker birtokában nagyon valószínűnek tűnik, hogy a jövőben külföldi piacok meghódítására indul.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.04.15
Vadgázolás miatt hajtott árokba egy autó Tata és Naszály között - írja este a Katasztrófavédelem. ..
2021.04.15
Új pénz, felszálló helikopter, MÁG autó és robotember, aztán zsákmányolt fegyverek foglalták el a....
2021.04.15
A SEAT felfrissíti Ibiza modelljét, amely megújult külső formavilággal, forradalmi belső térrel és....
2021.04.15
A koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati védelmi intézkedések fokozatos feloldására....
2021.04.15
Hétfőn délután alaposan meglepődött az az autós, akinek beépített navigációján megjelent a felirat....
2021.04.15
A ló elpusztult, a kutyákat sétáltató nőt gyanúsítottként hallgatták ki a XI. Kerületi....
2021.04.15
Nem is indíthatott volna jobban a DS E-TENSE FE21, hiszen a legelső versenyén Jean-Éric Vergne a....
2021.04.15
Ütközésben összetört autók Gyömrőn az Üllői úton 2021. április 15-én. A balesetben egy személyautó....
2021.04.15
A szín és a forma: ezt a két dolgot veszi észre először az ember, amikor rápillant egy autóra. A....
2021.04.15
Ártánd Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy román férfi az általa vezetett....