közlekedési kultúra

Magatartáskódex autósoknak – ahogy azt az oroszok elképzelik

2020.12.10.

Az orosz közlekedésrendészet egyfajta magatartási kódexet készített, amelyekben felsorolják, milyen viselkedés várható el az autósoktól. Ebben leszögezik: az utakon nincs helye a dölyfösségnek, a kivagyiságnak, a közönynek és a többi közlekedővel szembeni tiszteletlenségnek – írja az autonews.ru orosz autós szakportál.  

Az orosz közlekedési rendőrség hivatalos honlapján közzétette, hogy az utóbbi időben melyek voltak azok a jogsértések, melyek a legsúlyosabb következménnyel járó baleseteket okozták az ország közútjain. A listán az első két helyen a megengedett sebesség túllépése és az útviszonyok figyelmen kívül hagyása szerepel.

A rendőrség ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a baleseti okok között növekvő mértékben érhetőek tetten a „pszichológiai okok”, a járművezetők felelőtlen személyes magatartása.

"Nem azért kell betartania a közúti szabályokat, mert a szabálysértéseket büntetik, hanem azért, mert ezek a szabályok garantálják a biztonságot Ön és más közlekedők számára" - figyelmeztetett a közlekedési rendőrség közleménye.

Az összeállítás felsorolja azokat a legfontosabb pszichofiziológiai állapotokat, amelyek befolyásolják, hogy egy sofőr alkalmas-e a vezetésre. A lista tartalmazza a pszichés reakciókat, a koncentrációt, az érzékelést, az érzelmi-akarati állapotot, a cselekvőképességet és a személyes vérmérsékletet.

A közlekedésbiztonság egyik meghatározó tényezőjének nevezték a járművezetői etikát, mivel ez alapvetően meghatározza a közlekedés más résztvevőivel kapcsolatos interakciókat.

A viselkedési kódex szerint „A forgalomban a sofőrnek konfliktuskerülő, segítő, támogató magatartást kell tanúsítania. Legyen udvarias autóstársaival, segítse a többi közlekedő – jármű és gyalogos – problémamentes, idegeskedés nélküli haladását. Nagyon fontos a forgalomban résztvevők kölcsönös udvariassága. Ennek hiánya egyrészt balesetveszélyhez vezet, másrészt jól rávilágít az adott autós nevelési hiányosságaira”- jegyezték meg a szöveg készítői.

A közlekedésrendészet ezért kulturált közlekedésre szólítja fel az autósokat. „A közlekedésben való részvétel stresszel és veszélyekkel jár, ahol a kivagyiságnak, a közönynek és a többi közlekedő lenézésnek nincs helye” – fogalmaz az orosz magatartási kódex.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.20
Személygépkocsikat és napelemeket kapott három cégtől az Ökumenikus Segélyszervezet - írja az MTI. ..
2022.01.20
Megbénította Bukarestben csütörtökön a felszíni tömegközlekedést a járművezetők spontán....
2022.01.20
A Volánbusz jármű-fiatalítási programja egyik legnagyobb, egyidejű beszerzésének eredményeként több....
2022.01.20
A karácsonyi különkiadást érdemes végignézni! 2 csapat. Egy kis Polski. 3 feladat. Nagyon izgalmas....
2022.01.20
Íme, egy angol felmérés - sok meglepetéssel. ..
2022.01.20
Negyedével nőtt tavaly a félvezetőipari ágazat forgalma globálisan a Gartner piackutató vállalat....
2022.01.20
A Pest megyei rendőrök az elmúlt napokban az M0 autóúton tevékenykedtek, két horrorkaravánt is....
2022.01.20
A Volkswagen autógyártó 2021-ben lényegesen több járművet tudott eladni az Egyesült Államokban,....
2022.01.19
Eltűnő kategóriák, halálra ítélt topmodellek? Hihetetlen, de egyre népesebb a mezőny. ..
2022.01.19
- A Dacia legyártotta a hétmilliomodik járművét dél-romániai üzemében, amely 1968 óta működik -....