portré és interjú

Kovács család: Mezőberényben is kitűnő a csabai kolbász I. rész

2020.03.24.

A Békéscsabán rendezett 2019. évi Nemzetközi Szárazkolbász Verseny ezüstérmese lett a mezőberényi Kovács Árpád, nem minden előzmény nélkül. Korában háromszor is elhozta az aranyat a családi vállalkozás és ezt azóta senki sem tudta megismételni.

- Amikor apával bélért jártunk a gyulai húskombinátba, mondták neki, hogy ne Gyulára adja a fiát, hanem Szegedre, ott ugyanis erősebb a középiskolai képzés - mondja Kovács Árpád, hozzátéve, nem volt kérdés, hogy folytatja a mesterséget, kiskorától kezdve kelt korán és járt az apjával a disznóvágásokra. Így azután kollégista lett a szegedi Fodor József élelmiszeripari szakközépiskolában és a csongrádi megyeszékhelyen a kosárlabdát is folytathatta, a Szedeák U16-18-as korosztályában játszott.

Minden fesztiválon ott van a Kovács család

- Az iskolával szemben, a Pickbe jártunk át gyakorlatra, Függ István szalámimestert is jól ismertem. Egy hónapot voltunk a húsüzemben heti két napot és egy hónapot a tanműhelyben, ez így váltakozott - emlékszik vissza. Ott megtanították őket a szakmára, az oktatók mellett dicsérte a tanárokat is. Annyi előnye volt a diáktársaival szemben, hogy ismerte a disznót, de azt, miként kell "hivatalosan", szakszerűen csontozni, azt ott tanulta meg.

- Letettem az érettségit és ott maradtam Szegeden, ahol gyakorlat is nagyon hasznos volt, a szakmám húsipari termékgyártó lett. Amikor tanultam és a hétvégén itthon vágtunk és gyártottuk a kolbász és más disznóságokat, akkor is volt már beleszólásom az üzletbe - mondja. Tanulmányai után még két teljes évet dolgozott a Picknél, hétfőtől péntekig, a hétvégén meg Mezőberényben vágtak. Szegeden a szalámicsontozóban pallérozódott, ott is nagysúlyú sertésekkel dolgozott.

Kovács Árpád füstölés előtti vastag kolbászt mutat

Maradhatott volna a technikusin, írhatott volna 40 oldalas szakdolgozatot, az annyival komolyabb végzettség, hogy akár kisebb üzemet is lehetett volna vele vinni, de ő a munkát választotta. - Az elkövetkező öt évben erre nem lesz időn, ha mégis akadna, akkor pihennék egy fél napot, vagy az asszonykámmal tölteném - mondja, hozzátéve, barátnője is Szegeden tanul, van még másfél éve, plusz az egy év gyakorlat. Lánykérés mostanában még nem lesz, a családalapítás is tolódik, de amíg otthon lakik, ez nem is lehet másképp.

Amikor időpontot egyeztettem vele, azt mondta, a pénteki nap neki délelőtt és délután is jó, nem zavarom. Miközben beszélgettünk, akkurátusan mérte ki a zsírt, ami a szombati piacra ment. Kiderült, azt édesanyja árulja majd a Békéscsabán vasárnap pedig ő. Persze nem csak a zsírt a teljes szortimentet viszik ilyenkor.

Érdekes, hogy a zsír nem egy kilós, hanem 90 dekás, de ez nem olcsó eladói trükk. Férne a dobozba 1 kiló is, de nyáron kiolvad és rájöttek, jobb rátartással csomagolni. - Töpörtőkrémet is gyakran kérnek a vevők, főleg ősztől tavaszig, ha van több, rájuk is szólunk, hogy most vigyék, mert lehet, hogy addigra nem lesz, amikor éppen kellene. Mostanában nyílt Gyulán egy pogácsás, ő tőlünk rendel, de Galgóczy Cukrász Békéscsabán is gyakran készít Kovács féle töpörtőkrémmel pogácsát – mondja az édesanya, Ági. Utóbbi persze nagyobb kiszerelésben kapja, ám a háziasszonyok a 30 dekást szeretik, ennyihez kell 70 deka liszt, a piacra is ilyen csomagolásban viszik. Megtudjuk még, hogy gyulai pogácsás meg 60 dekás kiszerelésben kéri, neki így csomagolják.

A mezőberényi kínálat egy része

Gyulán a vásárcsarnokban asztal bérelnek egész évben, Békéscsabán pedig egy saját zárható fa pavilonban árulnak, ott is mindig megtalálják Kovácsékat a vevők - és még Mezőtúrra is rendszeresen mennek. A szülőknek és Kovács Árpádnak is kiváltották az őstermelői engedélyt, így azzal nem lehet gond.

Kolbászhoz, füstölt áruhoz nem jó a fiatal disznó, a minőségi termékhez idő kell. - Találunk elég nagysúlyú sertést, ami a szalámihoz, kolbászhoz kell, de saját nevelésűt is vágunk. Ez persze kevés, a pótláshoz mindig ugyanattól a tartótól vásároljuk az állatot, így az alapanyag rendben van.

Van, aki erre esküszik...

Írásunk második részét itt olvashatják.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.21
Sokan azt hiszik, hogy az Autopilot képes tökéletesen helyettesíteni az emberi irányítást, de az....
2020.09.21
Mintegy háromszáz emberrel a fedélzetén zátonyra futott vasárnap egy komp a Balti-tengeri Botteni-....
2020.09.21
A Toyota brit pilótája többek között annak köszönhette sikerét, hogy a többiekkel ellentétben....
2020.09.21
A koronavírus-járvány egyik fő áldozata a tömegközlekedés, nyertesei pedig a használtautó-....
2020.09.20
A hibrid LMP1-es prototípusok utoljára vehettek részt a világ leghíresebb autóversenyén, ahol....
2020.09.20
A történelmi helyszínek felkutatása mellett a mezőgazdasági területek parlagfűvel való....
2020.09.20
Hétfőtől a ceglédi vonalon is forgalomba áll egy emeletes motorvonat - közölte a MÁV Zrt. az MTI-....
2020.09.20
A férfi mindkét szemére vak volt, mégis megkapta a vezetői engedélyt. A hatóságok most vizsgálják,....
2020.09.20
Maria Plotena Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.20
A Tihanyi révnél szervezett Kicsik-nagyok kerékpáron programon népszerűsítette a TUKE a....