e-mobilitás

Komlón folytatódik a Zöld Busz Program Mintaprojektje

2022.12.02.

A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy hónapon át elektromos meghajtású buszt tesztelnek Komlón. A BYD K7UA típusú midi elektromos busz rásegítő, tehermentesítő járatként, a menetrendszerinti busz előtt közlekedik majd a város legtöbb helyi viszonylatán, minden munkanapon, egészen december 29-ig. A gyártó adatai szerint a jármű egy töltéssel 200 kilométeres távolságot képes megtenni. Egyszerre 54 fő befogadására alkalmas, közülük huszonhárman ülve utazhatnak. A környezetkímélő busz ezúttal is díjmentesen próbálható ki, menetrendje a Volánbusz honlapján érhető el.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojekt célja, hogy a települések és az üzemeltetők is hasznos tapasztalatokat szerezzenek az elektromos midi buszok működtetéséről. A tiszta és csendes járművek forgalomba állítása szemléletformálási célokat is szolgál. A december elsején induló, négy hetes demonstráció alatt a Volánbusz Zrt. üzemelteti az autóbuszt, amely nyolc vonalon közlekedik majd a baranyai városban. A gyártó BYD biztosítja a jármű energiaellátásához a töltőberendezést, amely maximális teljesítményleadás mellett hozzávetőlegesen három óra alatt képes feltölteni a tesztelendő autóbusz 174 kWh-s akkumulátorát.

– A komlói mintaprojekteken olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerzünk, amelyek újabb beruházásokat alapozhatnak meg, és segíthetik a hazai tömegközlekedési járműállomány megfelelő ütemű korszerűsítését. A Zöld Busz Programban eddig összesen 79 elektromos meghajtású autóbuszt adtunk át öt helyszínen, a budapesti agglomerációban, Debrecenben, Miskolcon, Székesfehérváron és Veszprémben. A demonstrációs mintaprojektek alapozzák meg a további buszbeszerzéseket, előremozdítják a közúti közlekedés zöldítését – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– A Volánbusz célja nem csupán az utasok magas színvonalú kiszolgálása, hanem az is, hogy innovatív tudásközponttá alakulva segítse az új járműtípusok fejlesztését, munkába állításukat és költséghatékony üzemeltetésüket. Ennek érdekében a közlekedési vállalat – az Európában egyik legnagyobb flottával rendelkező autóbuszos társaságként – örömmel és rendszeresen részt vesz az új modellek tesztelésében is, hiszen ez hozzájárul ahhoz, hogy olyan buszokat szerezzen be, amelyek innovatív megoldásokkal csökkentik a fenntartásuk költségeit, ugyanakkor megfelelnek a 21. századi utazási igényeknek is. Az emelkedő energia- és üzemanyagárak, a karbonsemlegesség 2050-es elérésére vonatkozó nemzetközi és hazai vállalások arra késztetik a Volánbuszt, hogy minél több alternatív meghajtású járművet állítson forgalomba, ezért különösen fontos a minél szélesebb körű tapasztalatszerzés – hangsúlyozta Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója.

– Megtisztelő számunkra, hogy Komlót egy ilyen kiemelt környezetbarát programhoz kérték fel partnerként. Városunk mindig is nyitott volt az újdonságokra, elkötelezett híve a tömegközlekedés modernizációjának. Bízom abban, hogy az itt élők együttműködése és természeti sajátosságaink nagyban hozzájárulnak a további fejlesztésekhez – tette hozzá Polics József, Komló város polgármestere.

A BYD 2017 áprilisában nyitott gyárat Komáromban, ahol kizárólag elektromos autóbuszokat gyártanak, szerelnek össze és tesztelnek a humanerőforrást is beleértve 40-45 százalékos hazai hozzáadott értékkel.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az....
2023.01.29
Az Inception első pillantásra a távoli jövő autójának tűnik. A koncepció azonban már most is....
2023.01.29
Hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedő cégnél az adóhatóság,....
2023.01.29
Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz....
2023.01.29
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Nagyon nagy a baj! ..
2023.01.29
Egy az M3-as autópályán lerobbant tehergépkocsi mentését végző autómentő vezetőjét gázolta halálra....
2023.01.29
Itt a koriszezon, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjaiban megmutatjuk a legfontosabb....
2023.01.29
A dinamikus kupé japán belpiacos változata esett át egy enyhe ráncfelvarráson - a belső teret új....
2023.01.29
Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által....
2023.01.29
A Pirelli Elect, az e-járművek és plug-in hibridek technológiai csomagja mostantól a gumiabroncs-....