Autós Nagykoalíció

Kocsitoló Fesztivál Kocson tizenhetedszer

2015.05.27.

Július 10 és 12 között a Komárom-Esztergom megyei településen, Kocson ismét megrendezik a Kocsitoló Fesztivált. A rendezvényt először támogatja az Autós Nagykoalíció – jelentette be Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Knezsik István, az ANK elnöke és Simon László polgármester. Elmondták azt is, idén először lesz nagymenők kocsiépítő verseny.

Kocs nevezetes település. Helyi mesterek a 15. században feltalálták a kocsit. Addig szekeret használtak, a kocsi a szekérhez képest jobban rugózott, könnyebben fordult. Innen származik a település neve, s nagyon sok nyelvben használatos a kocsi szó. Az egykori mesterek tiszteletére az idén immár 17. alkalommal rendezik meg a Kocsitoló Fesztivált.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, a 360 Bár teraszán tartott sajtótájékoztatón az erős szél miatt árnyékolja a mikrofont, mellette Simon László, Kocs polgármestere.

A magyar alkotók sokat tettek hozzá a világ járműgyártásához – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Knezsik István elnök, aki elmondta: Sokat adtunk és keveset tudunk róluk. Az Autós Nagykoalíció a kocsi mesterek megismertetése mellett azt szeretné, ha a rendezvény országosan ismert fesztivállá válna, ahol sok ember tölt el kellemes órákat, napokat, s szórakozásban közben megismerkedhetnének azzal a településsel, amely a kocsit adta a világnak.

Simon László polgármester elmondta, július 10 és 12 között három napos fesztivállal várják az ország minden részéből érkezőket. A már hagyományos kocsitoló verseny mellett idén először nagymenők kocsiépítő verseny is lesz, s természetesen nagyon sok szórakoztató program koncertek sokaságával.

A kocsitoló verseny lényege, hogy az ötfős csapatok egy 350 kilogramm súlyú kocsit tolnak egy 1500 méter hosszú pályán. Az győz, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a távot. A gladiátor futamon Kocs község felnőtt egyéni indulói mutatnak példát kocsitolásból, a gézengúzok versenyszámban pedig a Tatai kistérségi települések kisiskolásai mérik össze tudásukat.

Idén is lesz kocsitolás.

Hagyományőrző kezdeményezésként idén először kerül sor a „Nagymenők” kocsi építő versenyére, ahol az indulók saját építésű járműveikkel nevezhetnek, a rangos szakmai zsűri pedig a járművek műszaki és esztétikai jellemzőit figyelembe véve hirdet győztest. Cziráki Attila és Bottlik Csaba szervezők elmondták, a versenyben bármilyen alternatív hajtással lehet nevezni, ebből következik, hogy belső égésű motorral hajtott járművel nem.

A fődíj 150.000 forint, az összdíjazás pedig félmillió forint. A nevezési díj járművenként ezer forint.

A 15. században született meg a kocsi kocsi.

Kocs község a versenyeken túl a fesztivál mindhárom napján élményekben gazdag kulturális és hagyományőrző programokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt – fogalmazott a sajtótájékoztatón Szegedi Sándor főszervező. Felsorolni is nehéz, annyi program lesz. Horgászverseny, főzőverseny, focitorna, rúdtánc, néptánc, s persze este a koncertek. Fellép többek között Galambos Lajos, a Budapest Bár, a Kiscsillag, Zoltán Erika, Dévényi Tibor kívánságműsorral várja az érdeklődőket, a református templomban pedig komolyzenei koncertek lesznek.

Összefogott az Autós Nagykoalíció a kocsi önkormányzattal a hagyományőrzés és a fesztivál sikere érdekében. 

A programból a gasztronómia sem marad ki, Buday Péter mesterszakács nem csak kiváló ételekkel, hanem hasznos bemutatókkal is szórakoztatja a nagyérdeműt. A sajtótájékoztatón rögtönzött megszólalása alapján állíthatjuk, élmény lesz vele a találkozás.

Prominens emberekből sem lesz hiány Kocson. A 17. Nemzetközi Kocsitoló Fesztiválon tiszteletüket teszik a Nemzeti Vágta képviselői, és részt vesz a versengésben Bús Edina autóversenyző, kétszeres Lotus Ladies Cup győztes mellett Nagy Sándor autós műsorvezető  és Kiss Norbert európa bajnok kamion versenyző.

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.01
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 44 ezer....
2021.12.01
A BMW első, tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinjának prototípusai a hajtáslánc- és futómű-....
2021.12.01
„Autót szerelni menő!” - Interjú Őri Péter felkészítő tanárral. ..
2021.12.01
Közúti közlekedési baleset történt a 4-es számú főút 324. kilométerszelvényében Fényeslitkénél 2021....
2021.12.01
Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése. A vignettákat a Nemzeti....
2021.12.01
A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel....
2021.12.01
A romló járványhelyzet miatt a szervezők lemondták a januárra tervezett kiállítást. 2023-ban....
2021.12.01
Egy személy veszítette életét Sátoraljaújhely belterületén, amikor egy autó villanyoszlopnak....
2021.11.30
A közelmúltban bemutatott tisztán elektromos modelljével minden eddiginél magasabbra emeli a lécet....
2021.11.30
Az ipar igényeinek megfelelő, maximális színvonalú, korszerű szolgáltatást kínál a BME új....