fesztivál

Kocs várja a Kocsitoló Fesztivál résztvevőit

2015.06.11.

Pontosan egy hónap múlva, július 10 és 12 között rendezik meg Kocson a Nemzetközi Kocsitoló Fesztivált. A 17. versenyt első alkalommal támogatja az Autós Nagykoalíció, amelynek elnöke, Knezsik István Kocs polgármesterével a Komárom-Esztergom megyei településen tartott sajtótájékoztatót a rendezvényről.

Itt vagyok a kocsi hazájában, a mobilitás bölcsőjében, ami egy csodálatos hely, s azt szeretnénk, hogy minél többen megtudják, Mátyás király idején a Kocs településen élő mesterek találták fel a kocsit – kezdte köszöntőjét az Autós Nagykoalíció elnöke. Felidézte, a korabeli mesterek a szekérből kocsit alkottak, amely kényelmesebb volt, jobban rugózott, és könnyen fordult. Az Autós Nagykoalíció a kocsi mesterek emléke előtt tiszteleg, s azért támogatja a rendezvényt, azt szeretné elérni, hogy a következő években a Komárom-Esztergom megyei településre sokan ellátogassanak, és a kocsitoló fesztivál idején a hazai járműipar és beszállítói ipar találkozó helye legyen Kocs.

Sajtótájékoztató a kocsi faluházban. Balról jobbra: Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, Simon László, Kocs polgármestere, Szegedi Sándor és Cziráki Attila szervezők.

A csoda a helyiekben van, hogy létrehozták a kocsitoló fesztivált és szívvel-lélekkel működtetik – fogalmazott az Autós Nagykoalíció elnöke.

Simon László polgármester elmondta, július 10 és 12 között három napos fesztivállal várják az ország minden részéből érkezőket. A már hagyományos kocsitoló verseny mellett idén először nagymenők kocsiépítő verseny is lesz, s természetesen nagyon sok szórakoztató program koncertek sokaságával.

A kocsitoló verseny lényege, hogy az ötfős csapatok egy 350 kilogramm súlyú kocsit tolnak egy 1500 méter hosszú pályán. Az győz, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a távot. A gladiátor futamon Kocs község felnőtt egyéni indulói mutatnak példát kocsitolásból, a gézengúzok versenyszámban pedig a tatai kistérségi települések kisiskolásai mérik össze tudásukat.

Az idén 17.-szer gyűlnek össze kocsit tolni Kocson. 

Hagyományőrző kezdeményezésként idén először kerül sor a „Nagymenők” kocsi építő versenyére, ahol az indulók saját építésű járműveikkel nevezhetnek, a rangos szakmai zsűri pedig a járművek műszaki és esztétikai jellemzőit figyelembe véve hirdet győztest vasárnap. Cziráki Attila szervező elmondta, a versenyben bármilyen alternatív hajtással lehet nevezni, ebből következik, hogy belső égésű motorral hajtott járművel nem. A fődíj 150.000 forint, az összdíjazás pedig félmillió forint. A nevezési díj járművenként ezer forint.  

A szekérből kocsi lett, így vált Kocs a mobilitás bölcsőjévé.

Kocs község a versenyeken túl a fesztivál mindhárom napján élményekben gazdag kulturális és hagyományőrző programokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, vagyis teljes élményt kínálunk az egész családnak – fogalmazott a sajtótájékoztatón Szegedi Sándor főszervező. Felsorolni is nehéz, annyi program lesz. Horgászverseny, főzőverseny, focitorna, rúdtánc, néptánc, s persze este a koncertek. Fellép többek között Galambos Lajos, a Budapest Bár, a Kiscsillag, Zoltán Erika, Dévényi Tibor kívánságműsorral várja az érdeklődőket, a református templomban pedig komolyzenei koncertek lesznek

A versenyekre a www.kocs.hu honlap mellett a helyszínen is lehet nevezni, a fesztiválról pedig további információkat találnak a település honlapján. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.02
Az olasz autósok számára a parkolás központi kérdés, ami a modern mobilitási törekvések egyik....
2021.12.02
A baleset térségében forgalomkorlátozásra kell számítani - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.02
Az Air Care System technikájával kiegészített ŠKODA Climatronic légkondicionáló berendezések....
2021.12.02
Jól jön a segítség. ..
2021.12.02
Az orosz fővárosban 26 elektromos oktatóbuszt állítottak forgalomba 2021-ben, hogy segítsék a....
2021.12.02
Az elektromos autókat gyártó kínai Nio stratégiai együttműködésre lépett a Shell-lel egy több....
2021.12.02
Állampolgári segítséget kérnek a dunakeszi rendőrök annak a sofőrnek az azonosításához, aki zebrán....
2021.12.02
Az UAZ autógyár – iparági szakértők szerint – indiai közvetítéssel hamarosan megkezdheti a Jeep CJ-....
2021.12.01
Lehet, szabad-e egymással összevetni Barcelona jelképét, a Sagrada Família templomot, a Chaos....
2021.12.01
- Olyan univerzális, újrafelhasználható űrhajót fog létrehozni Oroszország az új orbitális állomás....