Kína

Jönnek a kínai gyártók - kikre figyeljünk?

2021.04.27.

A Shanghai-i Autóshow sok érdekességet tartogatott, abban pedig konszenzus van, hogy a kínai gyártók egyértelműen megmutatták erejüket és potenciáljukat.

Bár a kínai autógyártók régóta próbálkoztak megvetni lábukat Európában, korábban kevés sikert könyvelhettek el. 2020-ban Európában a különböző állami ösztönzők hatására megnövekedett a kereslet az elektromos autók iránt és ez a szinte új piac lehetőséget teremtett a kínaiak számára, amit igyekeznek kihasználni.

Bár jelenlétük egyelőre nehezen észrevehető, de már itt vannak és növekedésük figyelemreméltó. A berlini Schmidt Automotive Research felmérést végzett 18 nagy európai piacon, kutatásuk alapján 2020-ban 23.286 darab kínai (elsősorban elektromos) autó talált gazdára, ami tizenháromszoros növekedés 2019-hez képest, így piaci részesedésük jelenleg valamivel több, mint 3 százalék.

De kik is ezek a már itt lévő, vagy a közeljövőben érkező gyártók?

Érdemes lehet figyelni a BYD Auto-ra, ami egy 2003-ban alapított kínai vállalat. Autók mellett gyártanak akkumulátorokat, buszokat, kamionokat és elektromos kerékpárokat is. Tavaly jelentették be, hogy Norvégiával kezdve belépnek az európai piacra. Haszongépjárműveik mellett a Tang elnevezéső SUV-t fogják forgalmazni. Norvégia egyébként kedvelt első állomás az elektromos autókat gyártó kínaiak számára, köszönhetően az elektromos autók iránti óriási keresletnek.

Szintén Norvégiában jelent meg először (2020 év végén) az Xpeng, a G3 elnevezésű elektromos autójukkal. Decemberben első körben 100 darab érkezett a kínai elektromos SUV-ből, amit februárban további 200 darab követett. Bár ilyen alacsony darabszámból nehéz következtetéseket levonni, a hírek szerint az új tulajdonosok elégedettek voltak az autóval, ami jó jel az Xpeng számára, akik további növekedést terveznek Európában.

Kínáról lévén szó, nem meglepő, hogy több, fontos autógyártó is állami tulajdonban van. Ezek közül a legnagyobbakat szokás “big four”-nak nevezni. Ezek a SAIC Motor Co. (a Shanghai Automotive Industry Corporation rövidítése) a FAW Group, a Dongfeng Motor Corp. és a Changan Automobile.

Ezek közül talán a SAIC a legérdekesebb,ugyanis  ugyanis több járművet gyárt, mint bármely más kínai autógyártó, több mint 5,6 millió jármű hagyta el futószalagját 2020-ban. Az egyik másik szokatlan dolog a SAIC-ban, hogy az 1940-es évekig nyúlik vissza története - hosszú idő egy kínai vállalat számára. A SAIC tulajdonában van a híres brit MG, valamint Roewe is.

A fenti három gyártó már vagy itt van Európában, vagy hamarosan itt lesz. Bár a kínai piac nyilván óriási, nem hagyhatják ki azt a lehetőséget, amit az elektromos autók tartogatnak. Egy hagyományos autó esetében az átlagos európai vásárló nehezen szánná rá magát egy teljesen ismeretlen, kínai márka modelljére, de az elektromos autózás új terep, természetesek a szokatlan formák, így könnyebben választanak egy jó árú, ígéretes keleti modellt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.05.09
A pandémia miatti megszigorított határátlépés miatt most vasárnap is ostromállapotok jellemezték a....
2021.05.09
Fennmaradásunk előfeltétele megőrizni a földkerekség természetes viszonyait, amelyet többek között....
2021.05.09
Gaoy Xia Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2021.05.09
Bármilyen hihetetlen, a 10 napos fokozott közúti ellenőrzés során 17 ezer sofőrt büntettek meg....
2021.05.09
Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani. ..
2021.05.09
A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma-1-es....
2021.05.09
2021 első harmadában 42 714 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 9,9....
2021.05.09
"Én találtam fel újra az elektromos autókat, és embert fogok küldeni a Marsra. Komolyan gondoltátok....
2021.05.09
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Gumicsere. ..
2021.05.09
A monori nyomozók állították elő azt a sződi férfit, aki hónapok óta dézsmálta a MÁV jegykiadó....