járműértékesítés

Itthon is bemutatkozott az új Kia Sorento

2021.01.06.

Egyre markánsabb az a trend, hogy elmosódnak a kommersznek mondott tömegmodellek és a prémiumok közötti határok. Ennek egyik legújabb példájával a dél-koreai Kia szolgál, amely online sajtótájékoztató keretében nemrég itthon is bemutatta a városi terepjáró Sorento legújabb, immár negyedik nemzedékét – többi között konnektorról tölthető (plug in) hibrid hajtással.

Szerző: Heimer György

A kívül-belül megújult Sorento a ma oly divatos hobbiterepesek vonalait követi,  karosszériadizájnjában inkább szögletes, sarkos, egyenesre húzott elemek dominálnak. Elől, a hűtőmaszk a már védjegynek számító tigrisorr mintát formázza, a fényszórók és az ugyancsak Kia jellegzetességekhez tartozó  „jégkockás” ködlámpák mind ledesek, csakúgy mint a hátsó osztott stoplámpák. Egészében ez a D-osztályos suv úgy néz ki, mint a nála eggyel nagyobb méretű, „full size” Kia Teluride, amelyet nálunk ugyan nem forgalmaznak, de az amerikai piacon – formai és technikai szempontból egyaránt – a felkapott darabok között jegyeznek. A több mint 4,8 méter hosszú és az 1,9 méter széles Sorento tengelytávja 35 milliméterrel nagyobb az elődmodellhez képest. Ennek eredményeként tágult az utastér, a jármű harmadik üléssorral, hét személyes változatban is rendelhető. Igaz, ilyenkor a csomagoknak már nem marad sok hely, mindössze 175 liter, de a két hátsó (harmadik sorban lévő) ülés egymástól függetlenül besüllyeszthető a padlózatba, így a pakoló rész 898 literes, a második üléssor támláit ledöntve pedig jókora, akár két köbméternyi cucc is elfér.

Igényes, minőségi (kárpit)anyagokból kialakított az utastér, elől viszont az a leginkább szembeötlő, ahogy a műszerpult átalakult. A vezető előtti óraegység már teljesen digitális, igény szerint többféle lehet a megjeleníthető rajzolat, a középkonzolon pedig a 12,5 colos színes érintőképernyőn infotaintment szolgáltatások hívhatók elő. A kényelmes használat jegyében ezek közül azonban jó néhányat – például a klímát – ízléses elrendezésben, külön gombokkal lehet szabályozni. A két első ülés közötti kardánalagúton – a megszokottól eltérően, a hagyományos botváltó helyett – egy tekerőgombbal lehet fokozatot választani a duplakuplungos automata sebességváltón, s ugyanígy forgógombos a havas, sáros, vagy jeges a pálya szerint tekerhető üzemmód váltó, amelynek révén stabilabb lehet az úttartás.

Az új Sorento kiemelkedő minősítéssel teljesítette a független Euro NCAP biztonságtechnikai minősítő szervezet töréstesztjét – olvasható a márka közleményeiből. Kiemelik, hogy az aktív, passzív biztonságában a nagy szakítószilárdságú acélokból kialakított karosszéria mellett fontos szerepet játszanak az elektronikus vezetéstámogató rendszerek. Valamennyi Sorentóhoz alapáron jár a járműstabilitás-szabályozás (VSC) és az elektronikus menetstabilizáció (ESC), de életmentő lehet a KIA új, másodlagos ütközésvédelmi rendszere (Multi-Collision Brake – MCB) is, amely csökkenti egy esetleges baleset után bekövetkező másodlagos ütközés esélyét. A szintén az alapfelszereltséghez tartozó MCB automatikusan fékez, amint egy ütközésben a légzsákok kinyílnak így csökkentve a további frontális vagy oldalirányú ütközések kockázatát.

Ami a Sorento motorizáltságát illeti, először a 202 lóerős dízel, továbbá a 235 lovas, 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses turbós, T-GDi benzines, és a hozzákapcsolt villanymotorral kombinált öntöltős hibrid hajtásláncok jelennek meg, amelyekben az új fejlesztésű, 8 fokozatú duplakuplungos automata sebességváltó továbbítja az erőt – kiviteltől függően – az első két, vagy mind a négy kerékhez. Valamivel később érkezik a hasonló benzinmotorral felszerelt, 265 lóerős rendszerteljesítményű plug in hibrid változat, amellyel WLTP ciklus szerint, tisztán elektromos hajtással mintegy 50 kilométeres hatótávot ígérnek. A Kia hangsúlyozza, hogy a fejlesztőknek sikerült az akkucsomagot, az üzemanyagtartályt, a benzin- és a villanymotort úgy integrálniuk az autó szerkezeti struktúrájába, hogy a beltér akár hét utas számára is kényelmes maradjon, és csomagoknak is maradjon elegendő hely. Ennek részként a nagyteljesítményű, 13,8 kWh kapacitású akkupakk a padlózat alatt utazik: a telep tömege az autó tömegközpontjához közeli, azaz jótékonyan hat a menetdinamikai jellemzőkre is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az idén, a hazai piacon 500-600 darab eladását tervezika Sorentoból. Ez még ugyan a jövő zenéje, bizonyára függ a pandémia sújtotta piac idei alakulásától, s nem utolsó sorban a több új modellt ígérő konkurenciától. Ezzel kapcsolatban Nagy Norbert, a Kia hazai képviseletének igazgatója elmondta, hogy tavaly a márka forgalma ugyan visszaesett, de őrzik 5 százalékos piaci részesedésüket, sőt az elektrifikált modellek száma a csökkentő összforgalmon belül még növekedett is. A Sorento kellendőségét piacbevezető kedvezményekkel (és a hétszemélyes változatokhoz igényelhető 2,5 millió forintos, állam által biztosított nagycsaládi támogatásokkal) ösztönzik. Mindennek alapján a dízeles Sorento valamivel 9 millió alatt, az öntöltős hibrid mintegy 9,5 millió, a hálózatról tölthető (plug in) változat pedig nem egészen 13 millió forintnál startol, s ezekhez minden esetben a márka 7 éves, vagy 150 ezer kilométerig tartó garanciája járul.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.04
Az 53-as főúton két kamion és egy traktor ütközött össze, a teherautók kigyulladtak - a rendőrség....
2022.07.04
Az NHTSA amerikai közlekedési hatóság közzétette az első jelentését a vezetéstámogató- és....
2022.07.04
A Hódmezővásárhelyről 13:31-kor Szegedre indult, 33021 pályaszámú vasútvillamos (33021)....
2022.07.04
Egy terepjáró katonai felszereléssel – írja a Stern.   ..
2022.07.04
A robotrendelések ismét megugrottak az első negyedévben az Amerikai Egyesült Államokban, ahogy a....
2022.07.04
PR szakembert igazolt a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatósága: június közepétől Uzoni Eszter....
2022.07.04
- Romániában 23 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első fél évben a....
2022.07.04
A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet....
2022.07.04
- Megkezdődött szombaton a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 176. hajózási főidénye: 17 kikötőben....
2022.07.04
A belsőégésű motorok betiltására vonatkozó uniós parlamenti döntést széles körben bírálták a német....