Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Így lehet terhesen autót vezetni

2022.06.05.

Várandósan sem tilos autót vezetni, de a kismamáknak érdemes figyelniük néhány dologra. 

Amikor valaki kisbabát vár, egy másik életért is felelősséggel tartozik, és ez fokozottan igaz a közlekedés során is. Az első kérdés, hogy terhesen szabad-e egyáltalán autót vezetni. A közlekedésre vonatkozó szabályok nem tiltják, hogy egy kismama autót vezessen, és a vezetés orvosi szempontból sem ellenjavallt, amennyiben a terhesség problémamentes. Olykor kényelmesebb autózni várandósan, mint a tömegközlekedést használni, például ha egy forró nyáron napon kell elintézni a bevásárlást. Viszont egy kismamának a saját és születendő gyermeke érdekében érdemes néhány dolgot átgondolnia, mielőtt a volán mögé ül. 

A legfontosabb, hogy terhesen a biztonsági övet a has alatt kell elvezetni (Fotó: NHTSA)

Terhesen csökken a koncentrálóképesség, az érzelmek hullámvasutaznak, és általában megváltozik a közérzet. Emiatt sokkal óvatosabban kell vezetni. Könnyen előfordulhat, hogy a kismama nem érzi jól magát, émelyeg, hányingere van, kimerültség vagy fáradtság vesz erőt rajta. Ilyenkor az a legjobb, ha csak utasként ül autóba, vagy ha lehetséges, elhalasztja az utazást. Ám ha a kismama jól érzi magát, akkor nincs akadálya a vezetésnek, de nagyon fontos, hogy néhány alapvető dolgot betartson. 

  • Biztonsági öv. A biztonsági övet terhesen is mindig be kell kötni! Vannak, akik terhesen nem kapcsolják be a biztonsági övet, mert kényelmetlennek találják, vagy féltik a babát tőle. Esetleg különféle praktikákkal fogják lazábbra a biztonsági övet. Ezeket a tévhiteket el kell felejteni, és az övet be kell kötni! A helyes módszer, hogy az övet a kismama átvezeti keresztben a mellkasán, a mellek között. A legfontosabb, hogy a biztonsági öv vízszintes, alsó részét mindig a pocak alatt legyen, soha nem szabad, hogy az öv a kismama hasán nyugodjon, és esetleg megnyomja a babát. Már a terhesség 2. hónapjától ajánlott az övterelő használata, ami segít a has alatt elvezetni a biztonsági övet, megakadályozza, hogy a felcsúszó biztonsági öv egy esetleges baleset során megnyomja a hasat.
  • Ülés és kormány. Ahogy a kismama pocakja növekszik, egyre kisebb lesz a has és a kormánykerék közötti távolság, ezért változtatni kell az autóban használt korábbi üléspozíción. A kormánykerék legyen a lehető legtávolabb a kismama hasától, de közben arra is figyelni kell, hogy az ülést a kormányt úgy állítsuk be,  hogy a sofőr a kormányt és a pedálokat is kényelmesen elérje.

    A várandós nő ne döntse túlságosan hátra az ülést, inkább üljön egyenesebb, de még kényelmes helyzetben. Fontos elkerülni, hogy a kormány hozzáérjen a kismama hasához. Előfordulhat, hogy a nagy pocak miatt már nem lehet olyan üléspozíciót beállítani, amely minden szempontnak megfelel, kényelmes és biztonságos, ilyenkor ne erőltessük a vezetést. 

  • Légzsák. A légzsákot nem szabad kikapcsolni! A legnagyobb védelmet a kismama és a babája számára a biztonsági öv és a légzsák együttesen biztosítja. Ezért ha egy várandós nő ül a sofőr mellett, az anyósülésen, ne kapcsoljuk ki az utasoldali légzsákot!
  • Kerülni kell a hosszú utakat. Nem szabad elfelejteni, hogy a terhesség alatt a nő könnyebben elfárad, egyik pillanatról a másikra elálmosodhat. Ezért terhesen nem ajánlott hosszú útra indulni, de ha mégis elkerülhetetlen az utazás, fontos gyakori pihenőket beiktatni, megálláskor pedig kicsit tornázni, mozogni, mert ez felfrissíti a vérkeringést. A legjobb megoldás viszont az, ha valaki más vezet egy hosszabb úton. 
  • Baleset. Amennyiben baleset történik, akármennyire jelentéktelennek tűnő koccanásról van szó, és úgy tűnik, senki sem sérült meg, a lehető leghamarabb fel kell keresni a szakorvost. Így kizárható bármilyen típusú szövődmény az anyánál és magzat egészséges fejlődésében.

A terhesség utolsó időszakában lehetőleg a kismama ne vezessen. Hogy kinél mikor jön el ez az időszak, az egyéntől függ, lehet, hogy valakinél már hat hónaposan, másnál pedig csak a kilencedik hónapban. Általánosságban az az ideális, ha a kismama a 30. héttől már csak utasként autózik, kilenc hónaposan pedig már semmiképpen se vezessen. 

Szülés után az édesanyának érdemes várnia két-három hetet, mielőtt újra autót vezetne. Császármetszés esetén pedig ezt az időszakot ajánlott legalább másfél hónapra kitolni, és minden esetben konzultáljunk az orvossal. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.25
Amióta van automobil, azóta versenyeznek és túráznak vele. Néhány klasszikusról már korábban....
2022.09.25
Az elektromos Hummer iránti hatalmas kereslet lekötötte a cég minden termelő kapacitását, ezért úgy....
2022.09.25
Az elektromos autók megoldást jelentenek a téli energiahiányra? Az Egyesült Államokban egy orvos a....
2022.09.25
A hármas karambol a sztráda Budapest felé vezető oldalán történt, a 60-as kilométernél - írja a....
2022.09.25
Az ausztrál Jack Miller bizonyult a legjobbnak a gyorsaságimotoros-világbajnokság....
2022.09.25
Szegényebb lett az autók világa, mióta eltűnt megannyi patinás márka. Nemrég feltámadt az MG, de....
2022.09.25
Kontinensbajnoki címét megvédve negyedszer lett Európa-bajnok vasárnap Kiss Norbert, a Révész....
2022.09.25
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Hány lóerős? ..
2022.09.25
A tűzeset a főváros felé vezető oldalon történt - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.09.25
Két nagyszabású dunántúli vasútfejlesztés előkészítése kezdődhet meg - közölte a Technológiai és....