utánpótlás

Így kínálja tálcán értékeit és autóját a tolvajoknak

2019.10.03.

Fokozottan figyeljenek értékeikre! Hányszor, és milyen különböző helyeken találkozhatunk ezzel a felhívással. Sokszor szeretném azt hinni, hogy Magyarországon igenis európai színvonalon élünk, és feleslegesek a házainkat körülvevő magas kerítések, de előbb-utóbb mindig kijózanodok, amikor a híradásokban autókat feltörő, értékekre vadászó bűnözőkről, vagy járművek ellopására specializálódott bűnszervezetekről tudósítanak. Hazánkban az ingatlanok után életünk munkájának legnagyobb értéke a négykerekűnk. De vajon ennek megóvására és biztonságára elég figyelmet fordítunk?

Gyakran csak a puszta szerencsén múlik.

Nyitva felejtett ablak, bennfelejtett slusszkulcs, többször is találkoztam már ilyen, vagy ettől kisebb felelőtlenséggel. Sőt, egyszer jómagam is robogóm gyújtáskapcsolójában hagytam a kulcsot, és a bevásárlás után tudatosult bennem, milyen felelőtlen voltam. Nekem szerencsém volt, mert ott találtam a robeszt, ahol hagytam, de azt hiszem, hogy egy életre megtanultam a leckét. Mások azonban nem ilyen szerencsések, de sokan azért gyakran kísértik is a sorsot.

Járó motorral magára hagyott autó

Mindennapi eset lehet, hogy garázsunkból kiállva a járó motorral hagyott autó őrizetlenül marad akárcsak fél percre is. Ha ez gyakran előfordul, akkor nem árt, ha körültekintőtek vagyunk, hiszen az egyik legjobb célpontjává válhatunk így egy autótolvajnak.

Látható helyen hagyott értékek az autóban

Nekem megtanította édesapám, hogy szem előtt soha ne maradjon semmi. Ő ezt egy budapesti családlátogatás után, betört oldalüveggel megtalált autójánál tanulta meg egy életre. Szóval, ha csak a sarki közértbe is ugrunk be pár percre, akkor sem szabad pénztárcát, vagy laptopot az üléseken hagyni. Nagyjából 10 másodpercet jelent amíg betesszük ezeket a csomagtartóba, szóval senki nem mondhatja, hogy túlságosan megterhelő lenne ennyit megtenni az értékeinkért. Motorral, vagy robogóval közlekedve azt is sokszor tapasztalom, hogy a női vezetők előszeretettel hagyják a hátsó ülésen válltáskáikat, és így közlekednek a városi dugókban. Ha adhatok egy tanácsot, akkor ezt a rossz szokást is érdemes mellőzni, hiszen a sofőrülésből semmit nem tud tenni a pillanat alatt felbukkanó, és a hátsó ülésről szempillantás alatt a táskát eltulajdonító tolvajjal szemben, mert mire felocsúdna, az már két sarokkal távolabb jár. Tehát tartsuk magunkhoz köze az értékeinket, és ha lehet ne adjunk esélyt a könnyű prédával az esetleg bepróbálkozó bűnözőknek.

live.staticflickr.com

Tankolás, autómosás

Ugye, hogy erre sem gondolunk feltétlen, de értékeink, és autónk akkor is nagy veszélyben vannak, amikor tankolunk, autót mosunk, vagy zsúfolt autópálya pihenőben parkolunk. Sokan ilyenkor sem fordítanak figyelmet arra, hogy amíg autójuk hátuljánál bőszen szöszmötölnek, belefeledkezve valamibe, addig valaki szinte árnyékként odaoson a vezetőoldali ajtóhoz, és mint egy villám eltűnteti a pénztárcát, vagy laptopot. Persze egy benzinkúton ezt nehezebben lehet kivitelezni, de mindenre tudnak példát mondani a jegyzőkönyvet felvevő járőrök. Értékelhető kamerafelvétel híján pedig nehéz lesz a bűnelkövetők felkutatása. Ha autópálya pihenőben parkolunk, akkor, ha megoldható ne egyszerre menjünk mosdóba utasainkkal, és mindig maradjon valaki az autónál, aminek a csomagtartóját, vagy az utasterét ilyenkor különösen tartsuk szemmel, mert aki már parkolt tranzitútvonal melletti pihenőben, nagyon is jól látja, hogy milyen embertömeg tud itt felhalmozódni, ahol így sokkal könnyebb feltűnés nélkül " dolgozni" a tolvajoknak is. A legújabb, és egyben legmegdöbbentőbbek azok az esetek, amikor autómosás közben fosztják ki a járművünket. Erről egy hazai autómosó biztonsági kamerája készített megdöbbentő képsorokat: 

Aki igazán szereti, és megbecsüli autóját, annak valódi öröm és kikapcsolódás, amikor lecsutakolhatja, és újra gyári fényében tündökölhet az imádott négykerekű. Abszolút megértem, hogy ilyenkor kicsit kevésbé figyelünk környezetünkre, és kizárjuk a külvilágot. A pénztárcánkat azonban érdemes magunknál tartani, talán így kényelmesebb pótolni az aprót is, amikor lejár egy program, és az a veszély sem fenyeget, hogy valaki ellophassa.

A vészhelyzettel is visszaélnek

Szakállas bűnügyi történet, de mégis napjainkig nagyon népszerű a tolvajok körében, amikor egy autó kerekét leengedik míg a tulajdonos a távolban van. Mire visszaér konstatálja, hogy nem tud tovább haladni, így máris kilép a komfortzónájából, és naivan, könnyebben elfogadja a hirtelen felbukkanó jószándékúnak tűnő segítséget.  Sajnos az esetek többségében amíg a tulajdonos az autó egyik kerekénél, vagy a motortérben próbálja elhárítani a problémát, addig a tolvaj társa szinte akadálytalanul, és könnyedén tudja eltulajdonítani a gépkocsiban lévő értékeket. Ezért nem árt, ha megőrizzük hidegvérünket vészhelyzet, vagy műszaki probléma esetén is, hiszen ilyenkor duplán kiszolgáltatottak vagyunk.

Mi a helyzet az autólopásokkal?

A téma neves szakértőjét, Vezda László Autóvadászt kérdeztem.

Hogyan alakulnak a statisztikák a budapesti, és vidéki vonatkozásban az elmúlt években?

Jelentősen javulnak a gépjármű lopási számok, ha az elmúlt 10 évet nézzük. 2010-ben 8-9 ezer autó, addig tavaly kb. 1000 db. eltulajdonított autóról beszélhetünk. 2014-óta a készenléti rendőrség nemzeti nyomozó iroda keretein belül megalakult egy külön az autólopásokkal foglalkozó csoport Némedi Gábor ezredes vezetésével. Ennek köszönhetően jelentős mértékben csökkentek a lopások, illetve a BRFK felderítői is nagyon sok olyan orgazdát fogtak el, akik vagy büntetésüket töltik, vagy folyamatban lévő eljárás van ellenük. Azáltal, hogy az orgazdák "ki lettek vonva a forgalomból", a lopott gépjárművek alkatrészeit nem lehet értékesíteni a piacon, hiszen nincs rá felvevő. Azt is érdemes tudni, hogy egy lopott gépjárműből a legnagyobb hasznot mindig az orgazdák fölözik, az autótolvajok kevesebb pénzt keresnek egy-egy gépjármű "átszállításával" és ellopásával.

live.staticflickr.com

De az autó tulajdonosok számlájára is írható a pozitív változás, hiszen a kis, és közép kategóriás autók tulajdonosai is egyre nagyobb számban építenek be autóikba védelmi eszközöket, mivel lassan véget ért az a téves gondolkodási mód, hogy csak a luxusautókat lopják el. Ezt a helytelen felfogást egy hosszú, és kemény bűnmegelőzési munka során sikerült átalakítani, amiben jelentős szerepe van az Autóvadász egyesületnek. Így ma már azok is többet költenek védelemre, és jobban odafigyelnek, akik pár évvel ezelőtt még nem foglalkoztak azzal, hogy az ő autóikat is ellophatják, pedig Magyarországon a legjellemzőbb lopási forma a kis, és közép kategória, mindez pedig azért, mert ezeknek a gépjárműveknek az alkatrészeire van a legnagyobb igény a használt autóalkatrészek fekete piacán.

 

pxhere.com

Mit tanácsol a trükkös lopásokkal kapcsolatban? Mit lehet tenni, hogy megvédjük értékeinket?

A manapság népszerű kulcs nélküli indítási rendszerek egyre több autóban elérhetőek, de ezek sajnos nagyon könnyen kijátszhatók, és sebezhetőek. A rendszer feltörése egyre népszerűbb a bűnözők körében egy újfajta módszerrel, amihez több, de egyszerűen, és olcsón beszerezhető speciális eszköz is szükséges.  A folyamat egyszerű: Egy jelerősítő segítségével felerősítik a kulcskártya jeleit. Például, ha egy gépjármű a ház udvarán parkol, akkor a házban levő kulcs jeleket fel tudják erősíteni a tolvajok, és miután beindították az autót, azzal azonnal tudnak is távozni.

Egy másik trükkös lopás, ami gépjármű feltörés kategória, bár tényleges feltörés nem történik. Amikor az autó gazdája bezárja az autót, akkor a kulcs rádió jeleit elnyomják a tolvajok egy erősebb jelkibocsátóval, amivel blokkolják a jel kiadását a kulcs rádiófrekvenciájának. Azáltal, hogy ez a jel blokkolva van, az ajtó nem záródik be, a tulajdonos nem ellenőrzi, hogy valóban bezárta e az autót, és a tolvajok könnyen ki tudják pakolni az autó tartalmát, fizikai behatolás nélkül. Majd, amikor a tulajdonos visszaér az autóhoz, szinte észre sem veszi, hogy értékei eltűntek járművéből.

c1.staticflickr.com

Mit tehetünk, hogy kivédjük ezeket az eseteket?

Ha leparkolunk egy bevásárlóközpont területén, ne nyitogassuk a csomagtartót, ne hagyjuk az utastérben az értékeinket. Ha nagyértékű laptop, vagy műszaki cikk maradna az autóban, akkor azt, ha megoldható vigyük magunkkal, és ne hagyjuk a gépjárműben. De ha úgy hozza a sors, hogy ezeket az eszközöket mégis a kocsiban kell hagynunk, akkor azt a csomagartóba tegyük, nem látható helyre, és ha lehet a csomagtartót ne nyitogassuk a mélygarázsban, vagy hipermarket parkolójában. Hiszen közeledik a halottak napja, a karácsonyi szezon, tehát kifejezetten utaznak a gépjármű feltörők az ilyen esetekre, akik nem fizikailag törik fel a gépjárművet, hanem pár tízezer Forintos eszközökkel egyszerűen blokkolják a központi zárat, az autó kulcsainak a jeleit. Tehát célszerű meggyőződnünk arról minden esetben, hogy a gépjárművet tényleg bezártuk e.

 

Szóval látható, hogy néhány apró mozdulattal máris megnehezítjük a tolvajok munkáját, és jó, ha tudjuk, hogy az utakon nagy darabszámban futó autók vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen az orgazdák általában ilyen autókhoz keresik az alkatrészeket. Lelkiismeretünk, és a csökkenő járműlopási tendencia megőrzése miatt a feketén működő autó bontók ajánlatai helyett minden esetben válasszuk a számlával, törvényes keretek között működő használatautó bontók ajánlatait, ha alkatrészre van szükségünk. Így nem csak lelkiismeretünk nyugszik meg, hanem az iparág kifehérítéséért is megtesszük a tőlünk telhetőt. 

 


 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.26
A Mazda bemutatta a 2024-es 3-as és CX-30 modellek Nagisa Special Edition változatát, amely egyedi....
2023.09.26
Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi....
2023.09.26
A Volvo Cars a New York-i Klímahéten pontos dátumot közölt arról, meddig gyárt még gázolajjal....
2023.09.26
Az intralogisztika folyamatos és egyre gyorsuló változáson megy keresztül. A raktári folyamataikat....
2023.09.26
A megengedett legnagyobb sebesség több, mint duplájával közlekedett az az autós, akiről a 61-es....
2023.09.26
Felborult egy kisteherautó az M7-es autópálya 18-as kilométerénél, Érden, a Balaton felé vezető....
2023.09.26
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform friss jelentése alapján. ..
2023.09.26
Az autonóm járművek hada hamarosan már a szomszédban cirkál.   ..
2023.09.25
Nem telik el úgy hónap, hogy ne osztaná meg velem egy-egy közeli, vagy távoli ismerős, hogy milyen....
2023.09.25
Csattanós bűnügyben fordult a lakossághoz a bécsi rendőrség. Szeptember elején rajtaütöttek egy 33....