Honda

Honda E: csajos mérföldkő a villanyautózásban

2020.09.15.

Emlékszik még valaki a múlt évezredből a Honda Insight első generációjára? Akkoriban 1999 táján globális döbbenetet keltet ez a fura, egyszerre ősi és egyúttal futurisztikus öko autó, amely egyébként még csak nem is villanyhajtású, hanem hybrid rendszerű volt, de szinte mindenkinek aki meglátta "Vissza a jövőbe" érzése volt. 20 év telt el az Insight bemutatkozása óta, nem tudom időzítették-e vagy csak úgy alakult, hogy pont két évtizeddel később robbanjon be a piacra a Honda E. Amely a mai kor embere számára legalább olyan döbbenetesen futurisztikus mint két évtizeddel ezelőtt az Insight.

Képre kattintva galéria nyílik!

Mégis micsoda különbség! Mai szemmel az első generációs Insight a két évtizeddel ezelőtti jövő autó nem csak furának, esetlennek de kicsit tudálékosnak is hat. Olyan, mintha nagyon akaratosan akarták volna megmutatni a Honda designerei, hogy ez bizony egy ökoautó. Akkoriban persze óriási szenzációnak számított és egyúttal mérföldkőnek az autóipar zöldülésének rögös útján. Amikor 2017-ben az első képek megjelentek a Honda E-ről, mindenkinek meggyőződése volt, hogy egy klasszikus, figyelemfelhívó koncepció autóról volt szó, és mint ilyennek a legfőbb jellemzője, hogy soha de soha nem lesz belőle széria jármű. Elképesztő jófejség és vagányság a Hondától, hogy néhány héttel ezelőtt lényegében egy az egyben megjelent ez a kis villanyautó, immáron a hazai kereskedésekben is. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Van bennem egy kis büszkeség, mert annak idején azt írtam itt az autószektor Női szemmel rovatában, (https://autoszektor.hu/hu/content/csodalatos-reinkarnacio-hondanal) hogy ez a kisautó - amely bemutatkozásakor az Urban EV Concept nevet birtokolta - lényegében a posztmodern korban, elektromos hajtással újrakezdi az 1973-ban bemutatott Honda Civic páratlan, globállis sikertörténetét. Azért vagyok büszke erre a vélelmemre mert - ahogy olvasom - a most bemutatott Honda E angol nyelvű "hivatalos" szócikke is ezt a koncepciót erősíti, hogy tudniillik a Honda E designjának "ősforrása" nem más mint a ma már értékes és kurrens veteránnak számító Honda Civic első generációja. Most, hogy bemutatkozott hivatalosan, szériaváltozatban, a világ egyik legkorszerűbb hajtásláncával a Honda E, csak megismételni és nyomatékosítani tudom évekkel ezelőtti, az autószektoron tett állításomat: a Honda E egy a közel 50 évvel ezelőtt kezdődött Honda Civic sikertörténet 2.0-ás változata lesz és az Insight-al ellentétben kereskedelmi szempontból is hamarosan meghódítja a világot. Nem tagadom, már első látásra közel került a szívemhez ez a kis Honda villanyautó, amely kétségtelenül mérföldkő, de egy igazi csajos mérföldkő lehet a villanyautózásban. Kedves, bájos és kifinomult, nem csak formabontó, feltűnő de igazán divatos és szerethető akar és tud is lenni. Nem véletlen, hogy már bemutatkozása pillanatában bekerült belőle egy-egy példány a világ meghatározó divat és design múzeumaiba, a Vespa, a bogárhátú Wolksvagen, vagy éppen a kétkerekű Honda Super Cub és Monkey mellé. Műszakilag és esztétikailag is feladta most a leckét a Honda a világ villanyautó iparának. Dehát pont ez a lényeg. A legjobbak, a legjobb termékeikkel mindig tétet tesznek és tétet emelnek, műszaki, esztétikai és kereskedelmi értelemben is. Ezt tette a Honda is már története során sokadszor, két és négykeréken egyaránt. A már említett Super Cub és Monkey mellett az Africa Twin-nel, a CBR-el, vagy éppen a már szintén hivatkozott Civic-el és persze a bolygó egyik töretlen kedvencével a CRV-vel. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.30
A CUPRA megkezdi az új Formentor gyártását. Az első, csak a márkának tervezett modell forgalmazása....
2020.09.30
A Magyar Suzuki a modern magyar autóipar leghosszabb sikertörténete. A japán gyökerű vállalat ötven....
2020.09.30
Új logisztikai központot épít a gumiabroncs nagykereskedelmi Marso Kft. Dunaharasztiban, a magyar....
2020.09.30
A Goodyear Tire és a Rubber Company nemrégiben több, mint 4 millió megtett km adatait elemezte az....
2020.09.30
Az Opel több üzemében 2021 végéig marad a Kurzarbeit.  Ezenkívül a gyártó azt állítja, hogy....
2020.09.30
A bíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki szombaton Csengele külterületén....
2020.09.30
Közös kutatási és ösztöndíjprogramok elindításában állapodott meg a Knorr-Bremse Budapest és a BME....
2020.09.30
A németországi Check24 elemzés szerint a francia Renault gyártó megelőzi versenytársait, a Teslát....
2020.09.30
A Maserati a Bridgestone-t választotta exkluzív gumiabroncs-beszállítójának az új, MC20 típusú....
2020.09.30
15 hónap börtönre ítélték azt a fiatal férfit kedden a bécsi regionális büntetőbíróságon, aki....