portré és interjú

Harmóniában a kézmű és a hightech 1. rész

2020.06.27.

Imádom a sütiket, sokszor nem tudok ellenállni látványuknak, ezért megveszem, megeszem a csábító tortákat. És sokszor csalódom.

Egzotikus import

A látszat sokszor csal, ahogy a legtöbb cukrász is, mert a látványra gyönyörű és kívánatos sütemények íze messze elmarad külsejüktől. Nem igazán etikus, de amikor véget ért többórás beszélgetésünk és fotózásunk, elfogadtam a kóstolót a Mestertől, aki Karl Zsoltként ismert és elismert szakmájában, ráadásul nemzetközi szinten is. Nem okozott csalódást, sőt!

Talán nem véletlen, hogy berry dream fagyija és sárgabarackos sajttortája is trófeát ért és rengeteg vendéget hozott mindkét dunaharaszti üzletének.

Nincsenek nagy titkok ebben a szakmában sem, csak természetes alapanyagokat kell használni: vaj, vanília, csokoládé, a gyümölcsfagylatoknál legalább ötven százalék tiszta gyümölcs. Zsolt nem csak vesz, de termel is, süteményeihez saját termesztésű málnát és otellószőlő használ, szilvalekvárjának alapanyaga is otthoni főzésű. Egzotikus gyümölcsöket a franciáktól importál.

Nemcsak szépek...                                                                                     Fotók: Boros Jenő

Kedvenc ízek

Már gyerekkorában beleszeretett a természetes ízekbe: a nagyszülők udvarán összeszedett körtéket felkockázta, majd rumos-csokis öntetben megpörgetve kekszes desszertként tálalta a családtagjainak. Minden fagyit szeret, de leginkább az egyszerűbb ízek a kedvencei, szóval nem ízkavalkád mániás, fogyasztóként a gyümölcsösöket és mousseau csokoládé típusúakat favorizálja. És persze évtizede kreál újakat.

Pályaválasztásakor felmerült az asztalos és fogtechnikus szakma is, de nyári szünetben inkább beállt a unokatestvére cukrászdájába és egy életre megszerette a szakmát. Segédként először tésztaposzton dolgozott, ő készítette a piskótákat, ami nem volt egyszerű, hiszen akkoriban a spéci kesztyű nélkül sütéskor sokszor össze-vissza égette kezét a forró lekvárra, az alkari égés szakmai ártalom.

Dolgozott cukrászsegédként és cukrászként a Vigadóban, az Intercontinentalban. Mindig jó mestereket talált: tizenöt éven leste el a szakmát a csokoládéguruként ismert Borbély Bélától, a Tortakönyv, Bonbonkönyv és Desszertkönyv szerzőjétől, valamint a Stühmer csokigyár zakmai koordinátorától.

Győztes fagyi

Rendszeres látogatója volt francia és olaszországi tanfolyamoknak, mert a cukrászat is örök tanulás. Sok ötlete születik fagyi-gép mellett, de sajnos nem mindegyik megvalósítására jut ideje, de ami megvalósul, az biztos sikeres lesz: a vendégek is szeretik legendás Anna Pavlovna tortáját és huszonnyolcféle fagyiját.

Nem meglepő, hogy többször is sikeresen szerepelt a legjobb fagylaltkézműveseknek megrendezett Gelato World Tour European Challenge-ről elhozta a szakmai különdíjat. De nem elégedett meg ennyivel Bolognában, mert a mezőny tagjainak kihívására a tízeurós költségvetésű háziversenyt is megnyerte: szigorúan ellenőrzött buszos bevásárlás az olasz piacon, majd egy újabb győzelem, amit a baracklekváros kenyér fagyi hozott Karl Zsoltnak.

Megnyerte a világ legrangosabbnak számító Gelato World Tour Festivalon a magyarországi döntőt, jövőre indul az Európa bajnokságon.

  

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.18
Minden évben lehetne írni arról, hogy készüljünk fel a motorosokra az utakon, mert minden évben (....
2022.05.18
Mladá Boleslavban a ŠKODA AUTO megkezdi a Volkswagen-csoport Moduláris elektromos platformjának (....
2022.05.18
Több logisztikai szolgáltató figyelmeztető sztrájkja miatt átmenetileg leálltak a gyártósorok a....
2022.05.18
A brit gyártó akadályokat nem ismerő 4x4-es modellcsaládja tovább bővül a legtágasabb Defender 130....
2022.05.18
Januártól márciusig a Daimler Truck a vártnál sokkal jobban teljesített. A haszonjármű-gyártó most....
2022.05.18
Kamion és busz ütközött az M1-es autópályán - írja a Katasztrófavédelem. A busz kigyulladt, a....
2022.05.18
A hazai bevásárlóközpontok közül elsőként a Westend tette lehetővé a teljesen automatizált, okos....
2022.05.18
Biatorbágy térségében, az M0-ás autóút csomópontja közelében, a főváros felé vezető oldalon....
2022.05.18
A következő öt évben 150 millió forintnak megfelelő összeget költ méhek, pillangók, bogarak,....
2022.05.18
Az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák hatással voltak a Schaeffler első negyedévi eredményére....