kereskedelem

Harcban a pancsolt motorolajok ellen

2014.01.25.

Ismert nevű kereskedés vagy számlát adó szerviz jelenthet rá biztosítékot, hogy az olaj, amit az autónk motorjába töltenek, valóban jó minőségű legyen. Januárban jövedéki termék lett a kenőanyag, azóta érezhetően visszaszorulóban a feketepiac.

Szerző: Jámbor Gyula

Ha karamella- vagy éppen eperillat csapja meg az orrunkat, amikor egy olajos flakon kupakját lecsavarjuk, ne csodálkozzunk. A motorolajok jelzőillata ugyanis az azonosíthatóságukat szolgálja, mint a színezék vagy a flakonon elhelyezett hologram. Az olajhamisítás ugyanis ismét felütötte a fejét, csak most nem a gázolajjal, hanem a motorolajjal trükköznek a csalók. Az eredetihez megszólalásig hasonló csomagolásban, a világmárka áránál olcsóbban adnak - valamit, ami motorolajhoz hasonlít. Sajnos az effajta anyagok az átlagember számára érzékszervi próbával nem ismerhetők fel. A pancsolt olaj legfeljebb akkor köszön vissza, ha a motor érthetetlen módon gyengébb hatásfokkal kezd működni, ám sajnos ez is csak bizonyos idő elteltével mutatkozik meg. A veszteség kettős: az államnak milliárdos adóbevétel-kiesést, míg az egyes üzembentartóknak akár több milliós kárt okozhatnak a csalók.

A kártékony jelenség visszaszorítása volt a célja az Autószerelők Országos Egyesületének, amely az Autós Nagykoalíció támogatásával a kormányzathoz fordult, és javasolta az olajtermékek jövedéki körbe vonását. A javaslatot - amelyet az olajforgalmazó vállalkozások is támogattak - a kormányzat befogadta, és január 1-jén életbe lépett az adótörvény módosítása. Eszerint a kenőolajok és kenőanyagok kiszereléstől függetlenül jövedéki engedélykötelessé váltak. A törvény alapján ezen termékek belföldi nagykereskedelme, az export-importja, illetve közösségi kereskedelme ezentúl jövedéki engedélykötelezettség mellett végezhető.

„A közelmúltban életbe lépett szabályozás eredményeként máris érezhetően csökkent az illegális kenőanyagok forgalma” - mondta lapunknak Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke. A szakember szerint a törvény nagyobb fenyegetést jelent a csalóknak, és szűkültek a kiskapuk is. Aki ugyanis interneten keres olcsó motorolajat, már nem leli az első találatok közt a rossz magyarsággal megszövegezett csomagküldő portálok ajánlatait. Mit tegyen, aki biztos szeretne lenni benne, hogy nem csapják be pancsolt kenőanyaggal? Ábrahám György, a Motor-parts.hu webáruház értékesítési vezetője szerint nem érdemes ezerforintos árkülönbözetért a többmilliós értékű jármű motorjának működőképességét veszélyeztetni. Tanácsa, hogy vásároljunk ismert, minőségi forrásból, bejáratott márkájú terméket, és fizessük ki a "legeslegolcsóbbnál" akár 20-30 százalékkal magasabb árat. Ha szervizben cserélik az olajat, kérjünk számlát, ugyanis akkor a szerviz felel a megfelelő olajért is. Emellett ragaszkodjunk a jól ismert illathoz: a kétütemű motorkerékpárokhoz például eperillatú olajat is kínálnak. Ezt nem könnyű hamisítani, így ha a vevő eperillatot érez, nagy baj nem lehet

Megjelent a Magyar Nemzet január 25-i számában

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.24
A  Hockenheimring 90. évfordulója alkalmából bemutatja elektromos sportautójának első különleges....
2022.05.24
A szlovák szakszervezetek általános sztrájkkal fenyegetőznek – írja az automobilwoche.de   ..
2022.05.23
A BMW Motorrad bemutatta a BMW M 1000 RR 50 Years M jubileumi modelljét. ..
2022.05.23
Sokszor bizonyul elégtelennek az autósok természetes intelligenciája, gyakori a tahó megnyilvánulás....
2022.05.23
Súlyos karambol történt délután Hajdúböszörményben – számolt be róla az Országos Katasztrófavédelmi....
2022.05.23
Új támogatási alappal ösztönzi a vállalati napenergia-termelés kiépítését a főváros: akár 200 ezer....
2022.05.23
A Toyota házi tuningcégének számító japán Modellista a prémium szabadidő-autó megjelenését....
2022.05.23
Technológiai színház, monumentális nappali, térugró űrhajó a BMW iX, amit nehéz lenne bármihez is....
2022.05.23
„Hétfőn reggel az M1-es 68-as kilométerszelvényénél található forgalomfigyelő kameránk képén....
2022.05.23
A következő modellévre egy sor fejlett kényelmi technológiával egészíti ki a Highlander....