Autós Nagykoalíció

Folytatódott az Autós Nagykoalíció Autós Akadémiája

2014.01.29.

Az év első Autós Akadémiáján négy előadás hangzott el, ezúttal is sok érdeklődőt vonzott a rendezvény.

Köszöntőjében Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke ajánlotta a hallgatóság figyelmébe a Katasztrófavédelem okostelefonokra letölthető VÉSZ programját, amely percről-percre friss hírekkel szolgál az autósoknak.

-Potyognak az autók az árokba, a fizikai törvényeit nem lehet legyőzni, a célunk pedig változatlan, aki reggel elindul, este épségben haza is érjen – fogalmazott Knezsik István.

Elsőként Urbán Péter Mitől téli a téli abroncs? címmel tartott előadást.

Urbán Péter előadása

-Tarlós István hozott egy szabályt, a taxiknak november 1-től téli gumival kell közlekedniük? De miért csak a taxiknak? Nem volt szabályozva, mi a téli abroncs? Nincs az EU-ban sem egységes szabályozás – jelentette ki Urbán Péter, aki elmondta azt is, az USA-ban a téli gumit hegycsúccsal, hópehellyel a közepén jelölik. EU-ban 2015-től vérható szabályozás nálunk viszont már bekerült, s ebben az értelemben megelőztük az EU-t.

- Az új magyar jogszabály a nyáritól eltérően 4 mm minimális mintamélységet határoz meg a téli gumiabroncsok részére (átmérőtől függetlenül). Ez összhangban van a tervezett EU-s jogszabály előirásaival.

A négy évszakos abroncsokról elmondta: A 4 évszakosnak hívott abroncsok, bár a megfelelő jelölésekkel rendelkeznek, a jogszabály szerint és technikai értelemben nem téli abroncsok. Ezeket a termékeket a gyártók általában csak az enyhébb éghajlatú (minimum hőmérséklet csak ritkán esik -2 C° alá) piacokra készítették, de a gazdasági válság következtében mindenütt elterjedtek. A 4 évszakos abroncsoknak csak a mintázata téli, anyagkeverékük viszont általában kissé modósított nyári keverék, így hideg időben nem képesek ugyan azt a teljesítményt nyújtani mint az igazi téli társaik. Használatukat a gyártók egységesen csak azoknak ajánlják akiknek az autó használata nem napi szükséglet.

A téli gumi nem a gumigyártók biznisze, hanem biztonsági kellék – fogalmazott Urbán Pégter, aki szerint a német példa lehetne nálunk is a követendő út.   A téli gumi nem kötelező, de a rendőr megmondhatja, bizonyos útszakaszon csak az mehet, akinek van téli gumija, a biztosító pedig úgy dönthet, mivel nem volt téli gumi, ez a kár az autós kára.

Dr. Varga Vilmos

Másodikként dr. Varga Vilmos c. egyetemi docens a Dízel részecske szűrés (DPF) szükségszerűsége és technikája címmel tartott előadást.

-A dízelmotor kipufogógázban lévő valamennyi szilárd rész (por, korom, fémkopadék stb.) tömegének jellemzésére összefoglalóan a részecskék (angolul: particulate matter,  PM)  elnevezést használják Rendeletekben a "szennyező részecske" kifejezés minden olyan anyagot jelent, amelyet – kompresszió gyújtású motor kipufogógázából tiszta levegővel való hígítás után –  325 K (52 °C)-hőfoknál nem nagyobb hőmérséklethez előírt jellemzőjű szűrő gyűjt össze – hallhattuk a laikusok számára is érthető definíciót az előadótól.

A koromképződésről elmondta: A korom-képződés három fő oka: Hideg, folyékony és előkészítetlen hajtóanyag (gázolaj) befecskendezése a lángfrontba. Oxigén hiány és helyi kedvezőtlen keverékképzési feltételek. Hirtelen nyomás-, vagy hőmérséklet csökkenése az égéstérben.

A DPF regenerálásáról és tisztításásáról megtudtuk:  Regenerálásnak nevezik a részecskeszűrőből a korom eltávolítását kiszerelés nélkül. A regenerálás jelenleg a koromtartalom elégetésére korlátozódik. Tisztításnak nevezik a hosszabb idő után összegyűlt, nem égethető részecskék eltávolítását. A tisztítás elvégezhető a szőrőbetéten ellenáramú levegő, vagy mosófolyadék átáramoltatásával.

Mi lesz az Euro 6 és Euro VI után? – tette fel a kérdést az előadó, majd választ is adott: 2016-ban új szabályozás lesz! Új mérési módszerek, új határértékek. DPF-nél a részecske tömeg mérése helyett a részecske számának előírása, típusvizsgálatnál. 2017-től az Otto-motorokhoz is alkalmazni kell a részecskeszűrést.

Harmadikként Sebestyén Ádám, a Reál Garant Versicherung AG területi vezetője „A gépjármű garanciabiztosítás Magyarországon, NE VÁSÁROLJ HASZNÁLTAUTÓT GARANCIA NÉLKÜL címmel tartott előadást. A cégről elmondta: A Zurich biztosítót 1872-ben alapították. Székhelye Svájcban, Zürichben található. A vállalat világszerte több, mint 60.000 munkatársat foglalkoztat. A Fortune‘s Global 100 vállalatainak több mint felének a Zurich kínál biztosítási megoldásokat. A vállalat a világ 170 országában nyújt kockázati megoldásokat.

Sebestyén Ádám

Az előadó kifejtette a jótállás, garancia, illetve a szavatosság kérdéskörét: - A jótállás azt jelenti, hogy a kereskedő, gyártó garantálja, hogy bizonyos időtartamon belül a termék kifogástalanul fog működni, és ez alól a felelősség alól csak akkor mentesül, ha bizonyítani tudja, hogy a vevő rendeltetésellenesen használta a terméket. Szavatossággal az eladó azért vállal felelősséget, hogy az eladáskor hibátlan terméket adott át a vevőnek, tehát nincs olyan rejtett hibája, amely csak később fog kiderülni. Szavatosság keretében nem a kereskedőnek, hanem a vevőnek kell bizonyítania, hogy ő vétlen a meghibásodásban, az már eladáskor benne volt az áruban, de az átadáskor, a szerződés teljesítésekor még nem lehetett észlelni azt.

Testreszabott szolgáltatásokat kínálunk a gépjármű importőrök és márkakereskedések részére – fogalmazott Sebestyén Ádám . - Az érintettek mindegyike érdekelt a garancia hosszabbításában. Az ügyfelek, importőrök, kereskedések igényeihez igazodunk.

Varga Róbert

Végezetül Varga Róbert, a a Premium Relations Kft. ügyvezető igazgatójaTóbiás és Balambér kalandjai avagy közlekedésbiztonsági prevenció a gyakorlatban címmel, honlaponkon is olvasható történetet elevenítette fel az ötlet megszületésétől a kivitelezésig. Tóbiás és Balambér hangoskönyv 3-7 évesek számára, amelyről részletesen itt olvashat.

Az előadásokról tévéfelvétel készült, amelyek elérhetőségi lehetőségeiről tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.27
Halálos baleset történt Kiskőrösön, az érintett útszakaszon a szemle ideje alatt félpályás....
2022.05.27
- A Közlekedési Múzeumba kerül Budapest első, jellegzetes zöld közösségi kerékpárja, amely 2014-től....
2022.05.27
Legyen szó mindennapi motorozásról, hosszabb útról vagy kalandtúráról - a BMW Motorrad csomagtároló....
2022.05.27
Jól indult sokaknak az év Magyarországon, számos nagyon drága luxus- és sportautó talált gazdára,....
2022.05.27
Mint a Loch Ness-i szörny, úgy bukkant fel tavaly a semmiből az utóbbi évek egyik legizgalmasabb....
2022.05.27
- Üllő térségében van szükség tűzoltói beavatkozásra - adta hírül a katasztrófavédelem. ..
2022.05.27
A japán tulajdonosi hátterű vállalat új üzemében optikai fóliákat fognak előállítani az elektromos....
2022.05.27
No, persze nem újdonság, hogy osztott fényszórókkal próbálkoznak kitűnni a tömegből a gyártók, de....
2022.05.27
A Németországban az autósport ünnepének számító 24 órás gyorsasági verseny keretében gurulhatnak....
2022.05.26
Ahogy a hadseregben, úgy a hadiiparban is mindenféle jármű szerepel: a legextrémebb terepjárótól a....