járműbeszállítók

A fényszóró specialista Hella bizakodó

2022.10.02.

Az elmúlt pénzügyi évben a Hella jelentősen megszenvedte a válságokat. A profit összeomlott, az osztalék masszívan csökken. A helyzetnek azonban a jelenlegi pénzügyi évben ismét javulnia kell – írja az automobilwoche.de

 

A számos megrendelésnek köszönhetően a fényszóró-specialista Hella bizakodó.

A Hella autóipari beszállító nagyrészt a koronavírus-zárlatok és a chiphiány okozta sebeket akarja hátrahagyni az új pénzügyi évben. A május végéig tartó pénzügyi évre az új vezérigazgató, Michel Favre rekordmegrendeléseknek köszönhetően a tavalyinál lényegesen jobb fejlődést ígér. Ehhez hozzá kell járulnia a növekvő autógyártásnak, de a francia Faurecia anyacéggel való közös tevékenységek révén megtakarítási hatások is érvényesülnek. A lippstadti székhelyű cég azonban nem indul gond nélkül az új pénzügyi évbe.

"Még ha az értékesítések és a bevételek jelentős növekedésére is számítunk, a piaci környezet változékony marad, nem utolsósorban az esetlegesen súlyosbodó geopolitikai konfliktusok, a növekvő infláció és a koronajárvány egyéb hatásai miatt" - mondta Favre. Mindenesetre a vállalatnak továbbra is jobban kell fejlődnie, mint magának a piacnak.

Fotó: Hella

Az SDax-ban jegyzett Hella részvény a kilátások és a végleges éves adatok után 2,2 százalékkal 69,75 euróra nőtt csütörtökön. A Faurecia ma már több mint 80 százalékos részesedéssel rendelkezik a fényszóróspecialistában. A közös Forvia márkanév alatt szinergiákat kívánnak kiaknázni a cégek - az információk szerint a szövetség a világ hetedik legnagyobb autóipari beszállítója.

Az előző évi enyhe, 6,3 milliárd eurós csökkenés után a Hella most 7,1-7,6 milliárd euróra szeretné növelni árbevételét, ahogy azt a cég bejelentette. Ez nem tartalmazza az árfolyamok hatásait, valamint a cégrészek megvásárlását és eladását. Ami a kilátásokat illeti, a vállalat jól kitöltött rendelési könyvekre támaszkodik. Az elmúlt évben rekordmennyiségű, tízmilliárd euró körüli rendelésállományt hozott az autóipari beszállítói részlegben.

A vesztfáliaiak a speciális hatásokkal korrigált kamat- és adózás előtti haszonkulcs emelkedésére is számítanak. A tavalyi 4,4 százalékról 5,5-7 százalékra várható. A várható fellendülésnek fel kell gyorsulnia, különösen a 2023-as naptári évben, mind az árbevétel, mind a jövedelmezőség tekintetében.

A Hella az elmúlt pénzügyi évben (május végén) szenvedett a nyersanyag-, energia-, fuvar- és bérköltségek emelkedésétől. A korrigált üzemi eredmény bő 45 százalékkal 279 millió euróra esett vissza. A nettó nyereség csaknem felére, 184 millió euróra zuhant. Az osztalék most várhatóan a részvényenkénti 96 centről 49 centre csökken.

Az emelkedő költségek mellett az autógyártásban az alkatrészhiány miatti ingadozások is akadozták az üzletet. A jelenlegi pénzügyi évben a Hella 80-84 millió személygépkocsi és könnyű haszongépjármű globális gyártására számít az előző évi 76 millió alattival szemben. A cég szerint ez óvatosabb, mint az IHS Markit piackutató becslései, akinek adataira sok autóipari beszállító alapozza magát.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.01
A HangZóna mai vendége: Pataki Ádám, a Real Garant értékesítési vezetője. Miben segít a....
2022.12.01
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az idén októberben 1 169 679 érkező és induló utas fordult....
2022.12.01
Zseniális gaggel válaszolt azoknak a Mini, akik szeretik távirányítós autóknak nevezni a....
2022.12.01
Az M1-es Tatabánya-Óvárosi lehajtójánál 3 milliárd forintos beruházással 150 férőhelyes, őrzött....
2022.12.01
Legtöbb esetben autóink nagy része már 4-500 ezer kilométer után a bontóban köt ki. Alighanem az....
2022.12.01
Szujó Zoltánt választották meg csütörtökön a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) új....
2022.12.01
Legalább ketten meghaltak és sokan eltűntek egy autópályát elárasztó földcsuszamlásban Brazília....
2022.12.01
Nevet adunk neki, személyes tárgyakat helyezünk el benne, a vásárlásáról nem egyedül döntünk. ..
2022.12.01
Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti....
2022.12.01
Az egész frankofón világ ujjongott és éljenzett, amikor a Citroën bemutatta új zászlóshajóját, a....