szénlábnyom

Felvázolta a Volvo, miként halványítaná el szénlábnyomát

2021.11.20.

A Volvo Concept Recharge bemutatja azokat a lépéseket, amelyeket a Volvo Cars a tisztán elektromos járművek fejlesztése terén tenni szándékozik annak érdekében, hogy csökkentse járműveinek, illetve tevékenységeinek teljes szénlábnyomát. A vállalat célkitűzése, hogy 2030-tól kizárólag tisztán elektromos járműveket forgalmazzon, és 2040-re teljes mértékben klímasemlegessé tegye a vállalata működését.

 

Az utastérben alkalmazott fenntartható anyagok, az újrahasznosított és megújuló anyagokból készített abroncsok, a kedvezőbb aerodinamika és egyéb megoldások révén a Volvo Cars már magán az autón keresztül hatalmas lépéseket tehet szénlábnyomának csökkentése érdekében.

Ha ezekhez a megoldásokhoz tiszta energia alkalmazása társul, méghozzá a dekarbonizált beszállítói lánc és a gyártási folyamat minden pontján, valamint a jármű használata során egyaránt, a Volvo Cars meggyőződése szerint 80 százalékkal csökkenthető a gépkocsi teljes életciklusára vetített CO2-kibocsátás (a 2018. modellévi Volvo XC60-hoz viszonyítva), méghozzá anélkül, hogy le kellene mondani a Volvo járműveire jellemző prémium, karakteres tulajdonságokról.

Ez azt jelenti, hogy a Concept Recharge teljes életciklusára vetített CO2-lábnyom nem érné el a 10 tonnát sem, amennyiben a járművet 100%-ban megújuló forrásból származó energiával töltik.

„Az elektromos mobilitás korszakába átlépve kulcsfontosságú szempont, hogy egyetlen feltöltéssel mekkora távolságot tudunk megtenni.” – mondta Owen Ready, a Volvo Cars stratégia- és márkatervezésért felelős vezetője. „Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy növeljük az akkumulátorcsomag méretét. Ez azonban nem olyan egyszerű, mintha nagyobb üzemanyagtartályt szerelnénk be. Az extra akkumulátor ugyanis nagyobb tömeget és megnövelt szénlábnyomot is jelent. Ezért a hatótávolság növeléséhez célszerűbb, ha a rendszerszintű hatásfokot javítjuk. A Concept Recharge kapcsán feltérképezzük a takarékosság iránti igény, illetve a napjaink szabadidőjárművei által kínált férőhelyre, praktikumra, kényelemre és vezetési élményre vonatkozó elvárások közötti ellentmondást.”

A Volvo Cars vezető szerepet tölt be a fenntartható és természetes anyagok autóipari felhasználása terén, és a Concept Recharge újabb bizonyítéka annak, hogy a jövőben is meg kívánja őrizni elsőségét ezen a téren. A belső tér bővelkedik fenntartható – természetes vagy újrahasznosított – anyagokban, a felelősségteljes gazdálkodásból származó svéd gyapjútól kezdve a környezettudatos szövetanyagokon át a természetes alapanyagokból gyártott, kis tömegű kompozit anyagokig.

A felelősségteljes gazdálkodásból származó svéd gyapjúból teljesen természetes, lélegző szövetanyag készül, amely egyáltalán nem tartalmaz adalékokat. A meleg, puha anyag az ülés háttámláját és a műszerfal tetejét borítja. A padlót és az ajtók alsó felét ugyanakkor 100%-ban gyapjúból készített szőnyeg borítja. Az üléspárnák, valamint az ajtók gyakran megérintett felületei környezettudatos anyagból: cellulóz tartalmú Tencel rostokból készültek. Ez a szövet rendkívül tartós, mégis puha tapintású. A fokozottan víz- és energiatakarékos gyártási folyamat során készülő Tencel rostok alkalmazása lehetővé teszi a Volvo tervezői számára, hogy kevesebb műanyagot használjanak fel az utastéri alkatrészek előállítása során. Az ülések háttámláját, a fejtámaszokat, valamint a kormánykerék egy részét a Volvo Cars által kifejlesztett új anyag: a Nordico borítja. A fenntartható svédországi és finnországi erdőkből származó, természetes és újrahasznosított alapanyagokból gyártott, puha tapintású anyag CO2-lábnyoma 74 százalékkal alacsonyabb, mint a bőré.

A Concept Recharge utasterének más pontjain, így az alsó tárolókban, a fejtámaszok hátoldalán, valamint a lábtámasznál a Volvo Cars beszállítóinak bevonásával kifejlesztett len kompozit anyagot alkalmaztunk. A lenmagrostok és kompozit anyagok keverékéből erős és könnyű, ugyanakkor tetszetős és természetes hatású anyagot állítanak elő.

Ugyancsak len kompozitból készülnek az első és hátsó lökhárítók, valamint a külső küszöbtoldatok. A len kompozitok külső és belső használata révén jelentősen csökkenthettük a műanyagok alkalmazását.

Amint a tisztán elektromos hajtásláncok átveszik a stafétát a belső égésű motoroktól, minden eddiginél fontosabb szerep jut az abroncsoknak. Nem csupán biztonsági szempontból kulcsfontosságúak, de a jármű hatótávolságára is komoly hatással vannak. Ezért az elektromos járművek abroncsainak mindig a legmodernebb technológiákat kell alkalmazniuk.

A Concept Recharge különleges Pirelli abroncsai egyáltalán nem tartalmaznak ásványi olajakat, és 94 százalékban nem ásványi eredetű anyagokból, hanem olyan újrahasznosított és megújítható anyagokból készülnek, mint a természetes gumi, a bio-szilíciumdioxid, a műselyem vagy a biogyanta. Ez jól tükrözi a Volvo Cars és a Pirelli által egyaránt vallott körkörös szemléletet, amelynek középpontjában az erőforrások felhasználásának a korlátozása és a környezeti hatások csökkentése áll.

A fenntartható anyagokon, az elektromos hajtásláncon és a különleges abroncsokon túl a Concept Recharge energiatakarékos üzemével és kiváló aerodinamikájával is javítja a szabadidőjárművek környezetvédelmi teljesítményét.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.24
A szlovák szakszervezetek általános sztrájkkal fenyegetőznek – írja az automobilwoche.de   ..
2022.05.23
A BMW Motorrad bemutatta a BMW M 1000 RR 50 Years M jubileumi modelljét. ..
2022.05.23
Sokszor bizonyul elégtelennek az autósok természetes intelligenciája, gyakori a tahó megnyilvánulás....
2022.05.23
Súlyos karambol történt délután Hajdúböszörményben – számolt be róla az Országos Katasztrófavédelmi....
2022.05.23
Új támogatási alappal ösztönzi a vállalati napenergia-termelés kiépítését a főváros: akár 200 ezer....
2022.05.23
A Toyota házi tuningcégének számító japán Modellista a prémium szabadidő-autó megjelenését....
2022.05.23
Technológiai színház, monumentális nappali, térugró űrhajó a BMW iX, amit nehéz lenne bármihez is....
2022.05.23
„Hétfőn reggel az M1-es 68-as kilométerszelvényénél található forgalomfigyelő kameránk képén....
2022.05.23
A következő modellévre egy sor fejlett kényelmi technológiával egészíti ki a Highlander....
2022.05.23
A fennállása 50. évfordulóját ünneplő eseménysorozat részeként a BMW M GmbH egy limitált szériában....