Toyota Hilux

Félezer lóerős munkagép, igazi férfiaknak

2021.08.30.

Egy dél-afrikai Hilux-tulajdonos nem akármilyen motorra, hanem az AMG legendás, 6,2 literes V8-asára cserélte a négyhengeres Toyota motort a pickupjában. Pedig az autóval nem gyorsulási versenyekre jár, hanem a mindennapi ügyeit intézi és rendszeresen vontat.

Már eddig is létezett Dél-Afrikában fejlesztett, V8-as motorral hajtott Toyota Hilux, de azokat az autókat csak a Tereprali világkupa versenyein lehet látni, utcai verziót sosem gyártottak belőlük. Az ötliteres, Lexus szívómotorral hajtott, csővázas, középmotoros, független hátsó futóművel rendelkező versenyautók már évek óta a legfőbb esélyesnek számítanak a világ legnehezebb autóversenyének tartott Dakar-ralin, Nasser Al-Attiyah 2019-ben az abszolút győzelmet is megszerezte egy ilyen autóval.

Alighanem a Toyota Gazoo Racing dél-afrikai részlegén fejlesztett gyári versenygépek adták az ihletet Quentin Boylan dél-afrikai Hilux-tulajdonosnak és a Colt & Toyota Spares autóalkatrész üzlet tulajdonosának, hogy egy szép hangon gurgulázó V8-ast építsen be a 2,8 literes eredeti motor helyére a saját pickupjába, amikor az egy karambol miatt javításra szorult.

A választás a Mercedes házi tuningrészlegének, az AMG-nek az első saját fejlesztésű V8-asára, a 2007-ben bemutatott M 156-osra esett. A 6,2 literes, kézzel épített szívómotor a Hiluxban több mint 500 lóerőt képes leadni, ami durván a két és félszerese az eredeti Toyota motor teljesítményének, a maximális nyomatéka pedig 630 Nm, ami még a dakaros versenyautóénál is több.

A videó a képre kattintva indul!

Már látványra sem utolsó az erőforrás a fényes fekete burkolatával, amelyen piros csíkok és feliratok láthatók. Csak a MoTec M150 motorvezérlő elektronika több mint 3000 dollárjába került a tulajdonosnak, de megérte a befektetést, mert így az M 156 minden paramétere szabadon állítható, és az elektromos „drive by wire” gázpedállal is könnyebb volt összehangolni a V8-ast.

„Azért építettem meg ezt az autót, mert a szenvedélyem az egyedi járművek építése, és ehhez a japán modellek jelentik a legjobb alapot”- nyilatkozta Quentin a Cars.co.za-nak.

Figyelemreméltó tény, hogy a hétköznapi „járós” autónak és vontatásra használt V8-as Hiluxban nem az AMG hétfokozatú Speedshift MCT automata váltója, hanem a Toyota eredeti hatfokozatúja küldi az erőt a kerekekhez, az ugyanis a tulajdonos szerint finomabban működik és minden további nélkül bírja a sokkal nagyobb nyomatékzuhatagot. Igaz ennek érdekében néhány módosításra is szükség volt.

Nem csak a motor, de a piros féknyergek is az AMG polcairól származnak, a mutatós, gyémántmintás hímzésű bőrrel borított kagylóülések viszont egy kis hot hatch-ből kerültek be a Toyota Hiluxba. Az enyhe ültetésnek köszönhetően a 20 colos felnik (275/40-es Davanti gumikkal) szépen kitöltik a kerékjáratokat, de a fekete küszöbök, bukócső és platófedél is jól mutatnak a fehér pickupon. A belső teret alcantara burkolatú kormánnyal, ajtópanellel és középkonzollal dobta fel a tulajdonos, aki jelenleg árulja az autót, mert egy még erősebbet építene, de azt nem árulta el, hogy mekkora összeget szeretne kapni Johannesburg legszebb és legerősebb Hiluxáért.

Fotó: autoevolution.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....
2022.09.29
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a....
2022.09.29
A Citroën Berlingo külső stíluselemekkel tiszteleg a legendás Kacsa furgonváltozata, a 2CV AU előtt....
2022.09.29
Nagyon népszerű közlekedési eszköz a segédmotoros kerékpár jármű-kategóriába tartozó robogó. Sokan....
2022.09.29
A járvány nagy lökést adott az online autókereskedelmnek és a lendület azóta sem állt meg. Van aki....
2022.09.29
Hetek óta attól hangos a magyar sajtó, hogy a Volkswagen akkumulátorgyárat akar építeni a győri....