közlekedésbiztonság

Ezen morog vezetés közben Ausztria

2022.11.20.

Minden rendben lenne, ha a többi sofőr nem lenne ilyen bunkó? Ismeritek ezt vagy hasonló gondolatot? Ezzel mindenesetre nem lennél egyedül: a belföldi sofőrök több mint fele rendszeresen kiakad a többi közlekedő vezetési magatartásán – írja az osztrák Kronen Zeitung.

A figyelem hiányát nevezte meg a legnagyobb veszélyforrásnak egy online felmérésben tíz válaszadóból majdnem kilenc. A sofőrök a fegyelmezetlen közlekedési magatartást és a figyelmetlenséget is kifogásolták. A nem megfelelő sebesség megválasztása után a figyelmetlenség vagy a figyelemelterelés a halálos kimenetelű közlekedési balesetek fő oka.

A Continental Reifen Austria megbízásából végzett felmérésben májusban összesen 849 sofőrt kérdeztek meg onlinén, 44,9 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy évente akár 10 000 kilométert is megtesz autójával.

51,6 százalékuk rendszeresen ideges a többi sofőr miatt

A megkérdezettek 87,3 százaléka számára a többi közlekedő figyelmének hiánya jelenti az egyik legnagyobb veszélyforrást, például amikor eltereli a figyelmét okostelefonja, fejhallgatója vagy hasonló. A figyelmetlenség miatti aggodalom teljesen jogos, hiszen Ausztriában több mint minden harmadik sofőr (35,4 százalék) ismerte el, hogy vezetés közben kihangosító nélkül használta a mobiltelefonját.

A második leggyakrabban a figyelmesség hiányát (81,3 százalék) nevezték meg, ezt követi a gondatlan közlekedési magatartás (79,9 százalék). Ide tartozik például, ha egy másik vezető nem jelez irányváltáskor, világítás nélkül vezet, vagy nem tartja be a minimális követési távolságokat.

Tízből nyolc válaszadó nevezte meg további nagy veszélyként a túlzott önbizalmat, valamint a túlzott sebességet (75,8 százalék), a felelőtlen előzési manővereket (73 százalék), az alkohol- és drogfogyasztást (68,7 százalék) vagy a közlekedési ismeretek hiányát (59,6 százalék), mint pl. az elsőbbségi szabályok, közlekedési táblák semmibe vételét.

Ezzel szemben messze a legkisebb gondként (38,1 százalék) a többi közlekedő járművének alkalmatlanságát tartják.

Jó néhányan már balesetet szenvedtek

A megkérdezett sofőrök 40,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy volt már közúti baleset részese.

A vezetést segítő rendszerek támogatást nyújtanak a vezetésbiztonság terén, de az elfogadottság alacsonynak tűnik: a megkérdezett sofőrök mindössze 28,1 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bízik az ilyen eszközökben, mert azok segítenek vagy segítettek megőrizni a nyugalmát nehéz helyzetekben.

„A vezetőknek alapvetően az óvatos és figyelmes vezetési stílusra kell figyelniük, és nem csak másokban keresni a hibákat” – hangsúlyozza Robert Dworczak, a Continental szóvivője. A saját vezetési viselkedésen túlmenően a vezetőt segítő rendszerek, mint például az automatikus távtartó vagy a jobbra kanyarodási asszisztens további biztonságot nyújtanak – a vezetők, kerékpárosok és gyalogosok számára.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.01
A HangZóna mai vendége: Pataki Ádám, a Real Garant értékesítési vezetője. Miben segít a....
2022.12.01
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az idén októberben 1 169 679 érkező és induló utas fordult....
2022.12.01
Zseniális gaggel válaszolt azoknak a Mini, akik szeretik távirányítós autóknak nevezni a....
2022.12.01
Az M1-es Tatabánya-Óvárosi lehajtójánál 3 milliárd forintos beruházással 150 férőhelyes, őrzött....
2022.12.01
Legtöbb esetben autóink nagy része már 4-500 ezer kilométer után a bontóban köt ki. Alighanem az....
2022.12.01
Szujó Zoltánt választották meg csütörtökön a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) új....
2022.12.01
Legalább ketten meghaltak és sokan eltűntek egy autópályát elárasztó földcsuszamlásban Brazília....
2022.12.01
Nevet adunk neki, személyes tárgyakat helyezünk el benne, a vásárlásáról nem egyedül döntünk. ..
2022.12.01
Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti....
2022.12.01
Az egész frankofón világ ujjongott és éljenzett, amikor a Citroën bemutatta új zászlóshajóját, a....