törésteszt

Életveszélyesen törnek a mopedautók

2014.06.04.

Az Euro NCAP szervezet négy mopedautót vetett alá töréstesztnek, az eredmény lehangoló.

Az autók és a motorkerékpárok közötti határmezsgyén tanyázó mopedautóknak négy kereke van, de a motorjuk lökettérfogata inkább a motorkerékpárokéhoz hasonlítható, és az általuk elérhető sebesség (a tesztelt autóknál 35-80 km/h) is főként a városi közlekedésre teszi alkalmassá őket. Rendes B kategóriás jogosítvány nem szükséges a vezetésükhöz, ráadásul a mopedautóknak nem kell teljesítenie azokat a szigorú törésteszteket, amiket a hagyományos autóknak igen.

 

Az autók biztonságát vizsgáló független szervezet, az Euro NCAP négy mopedautót, a Club Car Villager 2+2 LSV golfautót, a Renault Twizy-t, a Tazzari ZERO-t és a Ligier IXO J LINE 4-et vetette alá töréstesztnek. A frontális és az oldalirányú, 50 km/h sebességgel végrehajtott töréstesztek során mind a négy jármű súlyos hiányosságokat mutatott (fontos hangsúlyozni, hogy a teszek különböztek a normál autókkal végzett töréstesztektől, ezért az eredményeket sem lehet összevetni).

 

A legnagyobb problémák a golfautóra hasonlító Club Carral voltak, a karosszéria váza egyszerűen összecsuklott az ütközés során, és ebben a kormány is több mint fél méterrel hátrébb jött, életveszélyes. Ligier és a Tazzari modelljével voltak a frontális teszt során. Előbbiben nagyon összeroncsolódott a vázszerkezet, és a biztonsági öv felső tartója elvált a karosszéria struktúrájától, a Tazzariban pedig a bábu feje erősen nekicsapódott a kormánynak, mert egyszerűen elszakadt a biztonsági öve.

 

A golfautóra hasonlító Club Car karosszériaváza egyszerűen összecsuklott az ütközés során, és ebben a kormány is több mint fél méterrel hátrébb jött. Ahogy várható volt, a legjobban az egyetlen légzsákos modell, a Renault Twizy teljesített, de ennél a modellnél is súlyos sérülésveszélyt mutattak a töréstesztek. ennek oka a túl merev struktúra, ami nem nyelte el megfelelően az ütközés energiáját.

 

„Aggodalmat keltő, hogy a mopedautók – amelyeknek nem kell a törvény szerint törésteszten megfelelniük – nagyon alacsony biztonságot nyújtanak, a védelmi szintjük messze a normál autók szintje alatt van” – nyilatkozta Michiel von Ratingen, az Euro NCAP szervezet főtitkára.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.25
Lezajlott múlt héten a közútkezelők legnagyobb hazai eseménye, a nagy múlttal rendelkező nemzetközi....
2023.09.25
2023 első öt hónapjában 47 089 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 1,7....
2023.09.25
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Németh Kálmán gyémántdiplomás okleveles....
2023.09.25
A rendezvény első napja rengeteg programot kínál gyúróversenytől a koncertekig. ..
2023.09.25
A klasszikus formavilág és a legmodernebb technika bravúros mérnöki ötvözete az IAA Nemzetközi....
2023.09.25
Jövőre új autópálya matrica kategóriát vezetnek be Ausztriában: az egynapos matricát, amelynek ára....
2023.09.24
Korrekt eljárás a kereskedőtől. ..
2023.09.24
Egy újabb apró, de fontos lépéssel került közelebb Budapest a fenntarthatóbb városi életmódhoz. A....
2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....