online

Egyre izgalmasabb az európai online használtautó kereskedelem

2021.10.29.

Nemrég írtunk a Cazoo-ról, mint az online használtautó kereskedelem egyik úttörőjéről, de vannak más szereplők is, akik ezen a piacon versenyeznek a vásárlók kegyeiért. Felvásárlások, bukások és sikerek váltogatják egymást ezen az egyre érdekesebb területen.

A legfontosabb szereplők

Az egyik legismertebb vállalat az online használtautó kereskedelemben a CarNext, amit idén júniusban eladtak egy befektetői konzorciumnak. A dolgok a két héttel ezelőtt újabb fordulatot vettek, amikor ismét eladták a CarNextet, ezúttal a Constellation Automotive Groupnak.

A CarNext eredetileg a LeasePlan leányvállalata volt, de nem lett akkora siker, mint azt az európai sajtó várta az alapításakor. Nem az üzleti modell volt a hibás, inkább a támogatás hiányzott. A hírek szerint a CarNext nem kapta meg a szükséges szabadságot az anyacégtől és nem volt lehetőségük igazán bővíteni a kínálatukat.  Ez egyben azt is jelentette, hogy a kínálat rendkívül korlátozott volt – nagyszerű, ha az ember egy 3-4 éves autót akart, de a cégnek nem volt felhatalmazása arra, hogy kimenjen a piacra, és aktívan beszerezzen fiatalabb vagy idősebb autókat.

Az új tulajdonos a BCA (Európa egyik legnagyobb aukciós háza) és a cinch (egy 2019-ben indult, elsősorban online működő használtautó piactér) tulajdonosa. A Cinch szintén kifejezetten fontos szereplő, az európai terjeszkedés kapujában áll. A CarNext és a cinch együtt már valóban komoly szeletet haraphat ki az online használtató kereskedelem tortájából.

Hozzájuk csatlakozik a világ két vezető autóértékesítő szoftvercégének egyesülével létrejött Automotive Transformation Group (ATG), ami bevallottan a Cazoo és a cinch riválisa lesz.

Ezek a vállalatok egytől egyig nemrég alakultak, de óriási befektetői források állnak mögöttük, mert a járvány rámutatott arra, hogy az online autókereskedelemnek nagy jövője lehet. Mellettük persze nem szabad elfelejteni a már régóta működő vállalatokat, mint a Volkswagen féle Weltauto.

Honnan jönnek az autóik?

Az online autókereskedelmi vállalatok sok esetben az autóiparban jól ismert, de a használtautó kereskedelemben korábban nem aktív vállalatok új üzletágát jelentik. Ilyen volt a CarNext is, aminek alapvető célja az volt, hogy erősebb jelenlétet biztosítson a LeasePlan számára a magánszemélyek vásárlásainál. Lehetővé tette számukra, hogy egy korlátozott fizikai hálózaton és online csatornákon keresztül közvetlenül értékesítsék korábbi lízingelt autóikat a vásárlóknak. Számos más lízing- és kölcsönző cég, például az Arval és a Hertz hasonló utat követett abban az időben.

Szintén jellemző, hogy az értékesítés mellett fel is vásárolnak autókat, mind magánszemélyektől, mind vállalatoktól. Mára eljutott oda az adatelemzés, hogy szoftvereikkel pontosan fel tudják mérni, hogy egy autót érdemes-e megvenniük, tudnak-e keresni rajta, van-e hozzá alkatrész a raktáraikban.

Kezükre játszhat az új autók hiánya

A mostani félvezető hiányt erősen megszenvedi az autóipar, nagyon hosszú, akár több, mint egy éves szállítási időkről is hallani az új autók esetében. Ez sokakat elrettenthet az új autó vásárlásától és inkább egy fiatal használtautó felé terelheti őket.

Ezek a feltörekvő használtautó keresekdők könnyen ki tudják szolgálni az esetlegesen érkező extra keresletet, pláne, ha a vásárlók eredetileg új autót akartak vásárolni, vagyis pénzük is van bőven.

Mindenhol ott a logójuk

A Cazoo és a CarNext is látványosan sokat költ hirdetésre. Utóbbi ismerős lehet a Forma 1 rajongói számára, ugyanis Max Verstappen, a világbajnokság éllovasa ritkán jelenik meg egy-egy CarNext logó nélkül, de reklámokban is gyakran hirdeti a CarNext-et. A Cazoo az Everton és az Aston Villa futballcsapatok fő szponzora, de több snookerbajnokságot, golfversenyeket és a walesi rögbi ligát is támogatja. A Cinch sem akar lemaradni, ők az NFL támogatói lettek, ők lesznek a Londonban játszott amerkai futballmérkőzések fő szponzorai.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.26
Iskolába járnak a terepjáró robotok: sárban, magas fűben gyakorolják és memorizálják a valós....
2022.05.26
Amerikában a jólétben dőzsöltek és az autó felső határait feszegették, tombolt az űrkorszak által....
2022.05.26
Színes programokkal várja a családokat a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a hűvösvölgyi végállomáson....
2022.05.26
A baleset forgalmi akadályt okoz az M0-s felé vezető oldalon - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.05.26
Megújult tartalommal, kétszer nagyobb területen nyit újra szombaton a Közlekedési Múzeum időszaki....
2022.05.26
Nyilvánosságra kerültek az első fantáziaképek a kínai Great Wall által tervezett hatkerekű....
2022.05.25
Hát ÓRIÁSI! Mindezt jelezték is egy kevésbé diszkrét, a furgon oldalán végigfutó felirattal, ami....
2022.05.25
- Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet....
2022.05.25
- Személygépkocsi és kisteherautó ütközött össze a 65-ös út Tolna megyei szakaszán, a regölyi....
2022.05.25
Tovább bővítette látványos funkcióit a Google Maps. Mostantól madártávlatból is megcsodálhatunk....