ICDP

Egyesül Anglia két legérdekesebb használtautó-kereskedése

2020.08.03.

Sokszor írtunk már az online értékesítéssel foglalkozó használtautó kereskedő startupokról. Ilyen az amerikai Carvana, vagy éppen a brit Cazoo, amely most egy akvizícióval hívta fel magára a figyelmet. Felvásárolták a Imperial Cars használtautó kereskedési láncot, amely vállalattal szintén foglalkoztunk már itt az Autószektoron.

Mindenekelőtt mi is a Cazoo. Alapítója a sikeres vállalkozó Alex Chesterman, aki egyrészt a Zoopla nevű online ingatlanvásárlással és bérléssel foglalkozó vállalat alapítja, előtte pedig a Lovefilm nevű, kezdetben DVD-ket kölcsönző, majd online streaming-re váltó vállalkozást adta el az Amazon számára.

A Cazoo alapelve hasonló például az Egyesült Államokbeli Carvana alapötletéhez, nem titkoltan az amerikaiktól jött az ihlet. Előre alaposan átvizsgált használt autókat kínálnak a vásárlóknak, akik online vehetik meg az autójukat, mintha csak egy pizzát rendelnének egy applikáción keresztül. A pizzafutárok szállítási ideje még messze van, de a Cazoo vállalja, hogy egy napon belül házhozszállítja a kiválasztott modellt.

A vállalkozást mindössze 18 hónappal ezelőtt alapították, de óriási növekedést értek el ilyen rövid idő alatt is. Ők lettek a leggyorsabban növekvő brit “unikornis”, olyan startup, aminek értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt. Nem véletlen, ugyanis az üzlet nagyon is jól ment. Pontos adatok nem állnak rendelkezésre a Cazoo által eladott autókról, de állításuk szerint több ezer autót adtak el az utóbbi hónapokban. Az Imperial Cars tavaly havonta átlagosan 1.750 autót adott el, így nagyjából hasonló súlycsoport az eladásait tekintve, mint a Cazoo.

Az Imperial Cars inkább nevezhető hagyományos használtautó kereskedésnek, ugyanakkor ők sincsenek híján az innovációnak. Rendkívül profi applikációval és honlappal dolgoznak, ahol a kiválasztott autóról gyakorlatilag minden apró részletet megtudhatunk és meg is tekinthetünk. Mégis, amiért valószínűleg kiválasztotta őket a Cazoo, az az általuk árult autók felvásárlásának módja.

Bár a Cazoo számára nagy jövőt jósolnak a befektetők, a hírek szerint problémáik adódtak a megfelelő készlet fenntartásával. Ebben lehet segítségükre az Imperial Cars, aminek autóvásárlásáról is egy összetett szoftver gondoskodik: A felvásárlást egy algoritmus végzi, ami számos parameter figyelembe vételével választja ki a megfelelő modelleket. A program nagy figyelmet fordít többek között az autók kerekeire. A keresés során figyelembe veszi, hogy adott pillanatban az Imperial Cars saját raktárában van-e a kiválasztott modellhez megfelelő felni és gumi szett. Ha van, bátran megvásárolnak autókat sérült felnikkel, amennyiben pedig nincsen, kizárólag makulátlan modelleket vesz számításba.

Érdekes tehát, hogy egy online startup felvásárol egy hagyományos autókereskedést, de a lépés mégis logikusnak tűnik és hosszú távon a Cazoo lehet a brit használtautó-kereskedelem legnagyobb játékosa.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.27
Ali Ghanaat Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2020.09.27
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Útfestők. ..
2020.09.27
Az amerikai Kalifornia állam példáját követve 2035-től le kell állítani a hagyományos meghajtású....
2020.09.27
Pofátlan(TAN)ítás 20. rész - benne: szabálytalan autósok + egy indulatos kerékpáros és a biztonsági....
2020.09.27
Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Orosz Nagydíjat....
2020.09.27
Európában első alkalommal jelenik meg egy olyan modell a kompakt SUV szegmensben, amely a Ford....
2020.09.27
Közúti közlekedési balesetet okozott ittasan, majd a helyszínről segítségnyújtás nélkül elhajtott....
2020.09.27
A biztonsági öv egyszerű szerkezet, mégis életet menthet. Bemutatjuk a történetét, a mostani....
2020.09.27
2021-től Németországban a gyártó két üzemben, Dingolfingban és Lipcsében gyártja párhuzamosan a....
2020.09.27
Tassi Attila, a Münnich Motorsport magyar versenyzője a harmadik helyen ért célba szombaton a....