Dacia Spring

Dacia Spring, a kínai faló

2021.06.08.

A Dacia megint megcsinálja! A Logannal megépítette az európai olcsó autót, a Dusterrel demokratizálta a szabadidő-autót és most ugyanezt teszi villanyautójával, a Springgel.

Egyrészt nagy öröm ez a környezettudatos fogyasztóknak, hisz állami támogatással már 4 millió forintért hozzájuthatnak egy városban jól használható miniautóhoz. Hogy mennyire jól használható és mennyi kompromisszumot kíván a hétköznapokban, azt a www.jarmuipar.hu tesztjéből megtudhatják. Ezúttal inkább az árnyoldalait emelném ki a Spring jelenségnek.

Minden bizonnyal nagy siker lesz Európában az autó, Magyarországon látatlanban négy óra alatt száz ember letetette azt az előleget még tavaly, amivel lefoglalhatta az autót. Képek és jól hangzó marketing szöveg alapján. Ilyen lett ez a világ, hallomásra, blöffre emeljük a tétet. Hogy mennyire blöff a Spring, eldönti majd minden vásárló, az biztos, hogy városi villanyautóként, csupasz mobilitási eszközként megállja a helyét, sőt, kívánatos.

Úgy vélem nem az a baj vele, hogy szűk, kényelmetlen, utastere idejétmúlt és fantáziátlan, szolgáltatásaiban szegényes, vezetési élményt egyáltalán nem nyújt, hanem az, hogy egy az egyben kínai autó. Ha azt vesszük, hogy a sokkal masszívabb, kényelmesebb és emberibb léptékű Dacia Sandero Stepway a legutóbbi (2021-es) EuroNCAP törésteszten csupán két csillagot szerzett a lehetséges ötből - ezzel az egyik legkevésbé biztonságosabb autó lett Európában - akkor ne legyenek kétségeink: a Spring még ennyire sem véd. A motorfedelet hüvelykujjal be lehet horpasztani, ott, ahol a Dacia Loganét nem. Kipróbáltam.

De ha a biztonság nem is számít - az autó töréstesztje még rácáfolhat a véleményemre, kíváncsian várom -, akkor is van még bajom a Springgel, mint jelenséggel. Megint csak az, hogy kínai. Nem a Vuhanból elszabadult vírus, vagy az égből potyogó műholdak miatt nem kell Kína nagy barátjának lenni, hanem azért, mert uzsonnára felfalják az európai és benne a magyar gazdaságot. A Dacia Spring a Renault City K-ZE 2019-ben Shanghajban bemutatott európai változata (ugyanazon a shiyani gyártósoron készül), a Carlos Ghosn által korábban istenített Renault Kwid elektromos verziója (utóbbi a Latin NCAP törésteszten 3 csillagot kapott, az ASEAN NCAP tesztjén pedig nullát - a különbség minden bizonnyal a gyártási helyszínből adódik, míg ez előbbit brazilok, utóbbit indiaiak szerelték össze, de a normák is mások, persze). Ha kinyitjuk a motortetőt a mélyen ülő hajtáslánc mellett az a döbbenet, hogy csak kínai beszállítók termékei sorakoznak előttünk. Még a Continental teljesítményelektronikája is kínai, pedig akár magyar is lehetne. 

Mindenki tapsol és epekedve várja, hogy az olcsó Dacia Spring felvillanyozza az európai nagyvárosok útjait. Magyarországon is rengeteget eladnak, amíg tart az állami ingyenpénz. Egy-két millió forinttal drágábban európai terméket is vehetnénk, de az olcsóbb győz, mindenben nyer a silány, a kérészéletű, a máról holnapra megoldás. A Dacia Spring a kínai autóipar trójai falova, észrevétlenül terjed majd el, mint egy vírus és belülről falja fel az európai járműipart, ahogy ezt megtette más iparágakkal az Európai Unió és a magukat szuverénnek kikiáltó európai nemzetállamok helyeslő bólogatása és emberi jogokat féltő aggodalmai mellett.

Tudom, minden más is kínai, de mi még nem vagyunk azok.

Biró Csongor 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.06.22
A következő napokban is forróságra lehet számítani. Emellett a magasban a Szaharából sivatagi por....
2021.06.22
Majdnem kigyulladt a szemlén a Mazda. ..
2021.06.22
A tavaszi HUMDA SIM LIGA szimulátorbajnokságon győztes Blazsán Patrik bejutott a tokiói olimpia....
2021.06.22
Sarah Simpson szeptember 1-től veszi át a Nagy-Britannia Porsche Cars vezérigazgatói posztját. ....
2021.06.22
A Budapesti Rendőr-főkapitányság XXII. Kerületi Rendőrkapitányság járőrei június 22-én délelőtt....
2021.06.22
A Hyundai átveszi az amerikai robotikai céget, a Boston Dynamics-ot – írja az automobilwoche.de. Az....
2021.06.22
Rendkívül sokrétű megmérettetésen bizonyíthatták tudásukat a Ford Márkakereskedői hálózat....
2021.06.22
Összeütközött egy teherautó és egy személygépkocsi az M7-es autópálya és az M0-s autóút....
2021.06.22
Vízvételi és hűsítőpontokat állított fel Budapest legforgalmasabb helyszínein a Budapesti....
2021.06.22
Több kilométeres a torlódás az M0-s autóút több részén is javítási munkák miatt - közölte az....