környezetszennyezés

A cigi szennyezőbb, mint a dízel

2021.11.04.

A milánói Rákkutató Intézet tanulmánya szerint egy dohányzó ember több szennyeződést bocsát a környezetbe, mint egy régi Euro 3 dízelmotor – írja az auto.it olasz autós szakportál.

A tudomány azt már bebizonyította, hogy a cigaretta nem csak a dohányosok szervezetét roncsolja, de káros a körülöttük élők egészségére is. De vajon mennyire terheli a dohány a környezetet a finom részecskék és egyéb szennyező anyagok kibocsátása szempontjából?

A kérdésre a válasz a milánói Rákkutató Intézettől érkezett. Az onkológiai betegségekre szakosodott központ az elmúlt csaknem egy évszázad alatt nemzetközi hírnevet szerzett. Az intézet által készített tanulmány szerint a cigarettafüst rendkívül nagy mennyiségű mikroszennyeződést tartalmaz, akár többszörösen magasabb értéket, mint egy régebbi generációs dízelmotor.

A milánói intézet célzott kutatást végzett annak érdekében, hogy megmérje a cigaretta égési folyamata során kibocsátott finomszemcsés por összetételét. E vizsgálatot egy olyan lézerberendezéssel hajtották végre, amely képes érzékelni a PM1 és PM10 közötti méretű porszemcsék, illetve finomszemcsés anyagok jelenlétét. (PM – Particular Matter)

Meglepő eredményt kaptak: egy dohányos, aki nyolc percig dohányzik folyamatosan (ennyire becsülték egy cigaretta elszívásának átlagos idejét), olyan mennyiségű mikroport terít a levegőben, amely háromszorosa a Harley-Davidson kibocsátásának, hatszor több, mint egy teherautóé és 10-15-szer több, mint egy Euro 3-as specifikációjú dízelmotorral felszerelt autóé.

„A cigaretta több finom és ultrafinom porokat bocsát ki, mint a legnagyobb motorok" - magyarázta Roberto Boffi, a Milánói Rákkutató Intézet pneumológiai részlegének vezetője a tanulmány eredményeit kommentálva. "A dohányosok ezzel  közvetlenül hozzájárulnak településük légszennyezéséhez".

A mérések elvégzéséhez olyan hordozható eszközt használtak, amelynek technológiája a lézerdiffrakció elvén alapul, és képes kimutatni a PM1, PM2.5 és PM10 szennyező anyagok mennyiségét.

"Különböző kísérleteket hajtottunk végre, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a különböző közlekedési eszközök közül egyik sem bocsát ki annyi részecskéket, mint egy cigaretta ” - közölte a kutató.

A kísérletek eredményét az intézet különböző szakfolyóiratokban publikálta.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.29
A sofőrt nem érdekelte, hogy több hatóság is eltiltotta a járművezetéstől, egészen 2025-ig, a....
2022.06.29
Miután az ukrán-orosz háború miatt Ukrajnában leállt a Skoda több típusához gyártott kábelkorbácsok....
2022.06.29
A kórházba szállítást követően meghalt a 811-es úton, Bicskénél történt szerdai baleset harmadik....
2022.06.29
Az Autós Nagykoalíció üdvözli, hogy a német kormány előterjesztésére, a magyar kormány teljes....
2022.06.29
Nagyon gyerekcipőben jár még a Cupra márka, így nem meglepő, hogy egyelőre kérdések övezik a....
2022.06.29
-  Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest....
2022.06.29
- A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló....
2022.06.29
- Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése és nagyon jó minősítést kapott az Európai....
2022.06.29
Hazánkban is megjelent egy szuper-sportkocsikat kölcsönző vállalkozás, ahol többek között Ferrarit....
2022.06.29
Alcsútdoboz térségében egy személyautó és egy tehergépjármű ütközött össze - a helyszíni szemle és....