külföldi rendszám

Az olaszok szerint problémásak a külföldi rendszámú autók

2022.01.18.

Az Európai Unió Bírósága kimondta: az olaszországi lakhellyel rendelkező gépkocsi-tulajdonosok szabadon közlekedhetnek külföldi rendszámú autóval. Eddig nem így volt. A döntés a  jövőben komplikációkhoz vezethet – írja az alvolante.it olasz autós portál.  

A római kormány 2018-ban módosította a KRESZ-t, amely megtiltotta a külföldi rendszám használatát azoknak, akik több mint 60 napja Olaszországban tartózkodnak, külföldön regisztrált autóval.

A szabálysértés büntetési tétele 712 euró, ami csak 498,4 euró, ha az illető azonnal fizet, elkerülve a jármű lefoglalását.

Ám az Európai Unió Bírósága 2021. december 16-i ítéletével felülírta ezt a szabályt, és kimondta, hogy az uniós állampolgárok szabadon használhatják külföldi rendszámú autójukat. Olaszországnak tehát  alkalmazkodnia kell az EU akaratához.

A 2018-as szabályozásnak valójában egyetlen célja volt: az, hogy a külföldi autósok is azonosíthatóak és büntethetőek legyenek szabálysértés esetén. Ezt ugyanis úgy játszották ki, hogy az Olaszországban vásárolt autókat azonnal továbbadták egy romániai, bulgáriai vagy németországi kereskedésnek, amely egyben hosszú távú lízingszerződéssel azonnal kölcsön is adta eredeti tulajdonosának a kocsit. A kör bezárult, büntetlenül lehetett furikázni a külföldi rendszámmal, még akkor is, ha az autót a rendőrségi kamerák rögzítették.

Ha a szabályok változnak, félő, hogy az tömeges visszaélésekhez vezet majd. A szabálysértések büntetlenül maradnak. A bírságokat ugyanis a bérbeadó cégeknek küldik, amelyek azonban ezeket figyelmen kívül hagyják. Az olasz önkormányzatok ugyanis többnyire nem akarnak hosszú és költséges behajtási procedúrákba keveredni. Sokkal egyszerűbb és jövedelmezőbb szankcionálni azokat, akik olasz rendszámmal közlekednek.

Az igazságtalanság mellett ezzel a közúti biztonság is veszélybe kerül: aki tudja, hogy nem szankcionálható, hajlamosabb lezserebben venni a közlekedési szabályokat.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.07
Addig kiáltoztak az újságírók és valószínűleg az ügyfelek is, hogy a Mazda végre piacra dobja az MX....
2022.12.07
Biztosan nem kerülheti el a kötelező biztosítások piacát sem az áremelkedés. Milyen tényezők....
2022.12.07
És miért kell Mekka irányába állítani az autó orrát parkoláskor? Mindennapi, reggeli kihívásainkhoz....
2022.12.07
A Stadler 20 Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű....
2022.12.07
Nézze meg a videót! ..
2022.12.07
A Forma-1-es világbajnokság irányítói kijelölték azt a hat helyszínt, amelyen sprintfutamos....
2022.12.07
2023-ban a BMW Group Classic és a Grand Hotel Villa d’Este a május 19-21. közötti hétvégén rendezi....
2022.12.07
Erősebbek és gyorsabbak, mint eddig bármelyik RS 6 és RS 7: az új Audi RS 6 Avant performance és....
2022.12.07
A Ford Pro és a Deutsche Post DHL Csoport nemrégiben szándéknyilatkozatot írt alá a logisztikai....
2022.12.07
Együtt az utakon programjával a közlekedés közös felelősségére hívja fel a figyelmet a Magyar....