Porsche 911 R

Árverésre kerül egy Steve McQeen emléke előtt tisztelgő Porsche 911 R

2017.02.04.

Steve McQueen nevét olvasva minden autórajongó tudja, hogy valami különleges következik. A legendás amerikai sztár emléke előtt tisztelgő Porsche 911 R, az exkluzivitás egyik ritka megtestesítője.

Nem tudom biztosan, hogy egy színész vagyok, aki versenyez, vagy egy versenyző, aki színészkedik” – nyilatkozta egyszer Steve McQueen, aki nemcsak a filmiparban tette le a névjegyét, hanem népszerű versenyzőként is bevonult a történelembe. A filmcsillag ráadásul igazán kedvelte a Porsche sportautóit is. Az egyik 911-et, amely a tulajdonában volt, pont tavaly árverezték el, a bevételt pedig jótékony célokra fordították. Szerencsére erről a tényről nem feledkeztek meg a Porsche-rajongók sem. Steve McQueen szellemisége visszaköszön egy 911 R tulajdonosnak köszönhetően is, aki a legenda emlékének megfelelően alakíttatta át a ritkaságot.

Hamarosan új kezekbe kerül az egyedi 911 R

A 911 R-ről fontos tudni, hogy limitált példányszámban készült, és a jelenlegi generáció egyik legkülönlegesebb változata. Rendkívül látványos a külső megjelenése, de mégsem árad belőle az a kőkemény versenyautó hangulat, mint például a GT3-ból. Pedig annak alapjaira épül! A szolidabb megjelenésen kívül jelentős különbség a két modell között a sebességváltó, amely az R esetében egy hatsebességes manuális egység.

Négyliteres boxermotor, 500 lóerővel. A 911 R vérbeli sportautó

Ebből a ritkaságból csak 991 darab létezik az egész világon, és az egyik példányt további egyedi vonásokkal ruházták fel, Steve McQueen előtt tisztelegve. Természetesen az egyediség kialakításában a Porsche Exclusive kínálta lehetőségeket is igénybe vette a tulajdonos, ám a legárulkodóbb módosítás maga a szín. A 911 R csupán két színben készült, illetve kétfajta csíkozást lehetett választani hozzá eredetileg. A 911 R Steve McQueen Tribute Edition azonban szürke és a csíkozása ezüst. Emellett az oldalán sárga Porsche felirat díszeleg, továbbá a féknyergek is élénksárga színben pompáznak. Külsejével kitűnően harmonizál a fekete bőrborítással feldobott utastér, valamint az ülések, amelyek közepét pepita mintás szövet borítja. A „legelvetemültebbek” talán csalódásként élik meg, hogy a motorhoz nem nyúltak. A négyliteres boxer erőforrás teljesítménye maradt 500 lóerő, de ezt semmiképp nem lehet negatívumként elkönyvelni.

 Zseniális apróság a megvilágított idézet a küszöbökön, amely McQueen talán leghíresebb mondata:A versenyzés maga az élet. Minden más, ami előtte vagy utána történik, csak várakozás.” További különlegessége az autónak, hogy a tulajdonosa ragaszkodott a 967. legyártott darabhoz, ugyanis a 911 történelmében az R változat először 1967-ben jelent meg. Természetesen akkoriban versenyautónak szánták, erre utal az R-betű, amely a Racing, tehát a versenyzés szóból ered.

Az eredeti helyett "Slate Grey" fényezéssel

Ezek után talán sokaknak furcsán hangozhat, ám hamarosan ezt az autót is elárverezik. Az RM Sotheby’s aukcióján február 8-án lehet rá licitálni. Az autó eredeti ára 189 900 dollár volt, új gazdája viszont  várhatóan 200 000 dollár feletti áron jut majd hozzá. Ám, ahogy Steve McQueen utolsó Porsche sportautója, úgy ez a 911 R is nemes célokat szolgál, hiszen az árának 25 százalékát, de minimum 26 000 dollárt a rákos gyerekek gyógyítására, illetve a gyógymódok kutatására ajánlanak fel az árverés után.

Forrás: porscheforever.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.28
Kevesen gondolnák, hogy a több mint 1000 lóerős Lucid Air villanyautóban, a vadonatúj Range....
2022.05.28
A hely, ahol festői környezetben James Bond BMW-je parkol és ahol egy gombóc fagyi drágább, mint....
2022.05.28
Igazi ritkaságokkal érkezett a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az AMTS-re. ..
2022.05.28
Charles Leclerc, a Ferrari hazai versenyzője indulhat az élről vasárnap a Forma-1-es Monacói....
2022.05.28
Lehet, hogy nem ez a legerősebb és leglátványosabb autó a kiállításon, de ennek van a legjobb....
2022.05.28
A kamerákkal, radarral és lidarral felszerelt autonóm teherautók hamarosan nagyrészt önállóan....
2022.05.28
A Volkswagen standján a számtalan pályarekordot tartó Volkswagen ID.R prototípus is megtekinthető a....
2022.05.28
Vác ad otthont a hazai ralibajnokság soron következő futamának, a Dunakanyar Rallye-nak. A Peugeot....
2022.05.28
A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) több kategóriában meghirdette és....
2022.05.28
Négy évtized, négymillió eladott példány, négy hajtott kerék: a Toyota 4Runner a modern kompakt....