Oroszország

Aranyárban kelnek el idén a garázsok

2020.11.26.

A koronavírus okozta gazdasági válság ellenére elképesztő a zsizsegés  a garázsok adásvétele körül. 

A moszkvai Komszomolszkaja Pravda lap az Avito Real Estate ingatlanforgalmazó cég adataira támaszkodik, melyek szerint az idei év során 18 százalékkal nőtt a kereslet a garázsok, és 40 százalékkal a magántulajdonú parkolóhelyek iránt Oroszországban.

Szentpétervár és Szocsi a két rekorder város. Itt egy-egy meghirdetett garázsra átlagosan hatan jelentkeznek azonnal. Ez a szám Nyizsnyij Novgorodban öt, Volgográdban, Krasznojarszkban és Ufában négy. Az oroszországi átlag három potenciális vásárló minden meghirdetett garázsra. Azonnal!

Egy oroszországi garázs átlagos ára 250 ezer rubel, azaz valamivel több, mint 1 millió forint. De vannak olyan városok, ahol annyiba kerül a garázs, mint egy szomszédos régióban egy jó állapotú lakás.

Kirívó a helyzet a fekete-tengeri üdülővárosban, Szocsiban, ahol csaknem 1,9 millió rubelért, vagyis mintegy 8 millió forintért lehet csak garázshoz jutni. Összehasonlításképpen: Moszkvában egy garázs ára ennek kevesebb, mint a harmada, átlagosan "csak" 600 ezer rubel.

Ami a saját tulajdonú parkolóhelyek árait illeti, ebben a kategóriában Moszkva áll az élen 900 ezer rubeles átlagárral (kb. 4 millió forint). A fővárost a Don menti Rosztov és Szocsi követi 850-850 ezer rubeles átlagárral.

A szakértők szerint a garázsláz két fő okra vezethető vissza.

Az első, hogy az emberek a válsághelyzetben megpróbálnak a pénzüknek biztos befektetést találni, hogy elkerüljék az értékvesztést. Logikusan mindenkinek az ingatlan jut az eszébe. A garázs és a vásárolható autóbeálló még a megfizethető ingatlanok kategóriájába tartoznak, különösen hogy az elmúlt hónapokban az egekbe szöktek a lakásárak.

A szakértők emlékeztetnek arra is, hogy a garázst egy mini-vállalkozás telephelyként is tudja hasznosítani. Például raktárként, műhelyként, online-értékesítési pontként. Vagy egyszerűen csak bérbe adják.

A garázsvásárlási láz másik oka sajátosan orosz jelenség. Putyin országában ugyanis 4,5 millió tulajdonos nem tudja elismertetni saját ingatlanát, így nem is tudja áruba bocsátani azt, mert különböző okok miatt nem rendelkezik tulajdoni lappal. A "garázs-amnesztiáról" szóló törvény azonban jelentősen leegyszerűsíti az ilyen célú ingatlanok nyilvántartásba vételét.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.27
Ma már mindent elural a CO2 és az önvezetés, 40 évvel ezelőtt viszont jó üzletnek tűnt beszállni a....
2022.01.27
A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági kampányt indít a vasúti átjáróban történő közúti balesetek....
2022.01.27
A Vitesco autóipari beszállító több nagy megrendelést kapott a gyártóktól: egy milliárdos....
2022.01.27
A kínai Nio márka megnyitotta a 800. akkumulátorcserélő állomását , ezúttal a Hangzhou városban....
2022.01.27
Azt remélik, az új, i20 N alapú hibrid Rally1-es autóval végre az egyéni bajnoki címet is....
2022.01.27
Egy autómentő kisteherautó és egy személyautó csapódott egymásnak valamivel 14 óra után - írja a....
2022.01.27
A miskolci rendőrök előállították a férfit - írja a police.hu. ..
2022.01.27
A holland DSM is jelezte részvételét a májusi magyar kerékpáros körversenyen, a Tour de Hongrie-n,....
2022.01.27
Kiderült, milyen problémákkal kell szembenézniük az orosz autósoknak az ukrán válság miatt. ..
2022.01.27
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július....