Anyukám is érteni fogja – MOON elektromos járműtöltő megoldások | Autoszektor

töltés

Anyukám is érteni fogja – MOON elektromos járműtöltő megoldások

2019.11.18.

A Volkswagen Konszern az új I.D. elektromos járműcsalád mellett gondolt a töltésre is: saját rendszert ajánlanak ügyfeleiknek.

Korábban már részletesen bemutattuk, hogy a Volkswagen Konszern hogyan készül az elkövetkezendő évek mobilitási kihívásaira. Foglalkoztunk a Roadmap E elnevezésű ütemtervvel és bemutattunk 3+1 meghatározó, tisztán elektromos hajtású modellt is.

Egyvalami azonban még hiányzik. Az elektromos járműveket ugyanis fel is kell tölteni. Bár erre a kiterjesztett, akár 600 km-es hatótávolság miatt egyre ritkábban lesz majd szükség, egy felelős gyártó nem hagyatkozhat egyedül a piacon megtalálható töltési megoldásokra. Az ügyfelek teljeskörű kiszolgálás érdekében rendelkeznie kell saját töltési rendszerrel is. Ezt kihívást teljesítette most a Volkswagen Konszern a MOON töltési rendszerek teljes körű adaptálásával.

Regionális megállapodás a MOON-nal

A Porsche Holding tulajdonában lévő Allmobil GmbH egy salzburgi székhelyű vállalat, amely komplex elektromos megoldásokat kínál. A termékpaletta részét képezik a háztartási kiserőművek, vagyis a napelem rendszerek, az ehhez kapcsolódó otthoni energiatároló rendszerek és természetesen a többféle kivitelben készülő elektromos autó töltő berendezések.

A Porsche Holding egyelőre csak néhány országra kiterjedően kezdi meg a MOON termékeinek disztribúcióját és értékesítést, a pilot országok közé Magyarországot is beválasztották.

A lakossági felhasználtók és a töltési szolgáltatást is nyújtó vállalkozások részére egyaránt elérhetők a MOON termékei, a legegyszerűbb otthoni töltőktől a külső helyszínre telepíthető, akár dupla gyorstöltőkig.

Az otthoni energia tárolásról

Az elektromos járművek üzemeltetése úgy a legkifizetődőbb, ha annak energiaigényét otthon termelt villamos energiával biztosítjuk. Azonban a legtöbb esetben nem akkor tudunk jelentős mennyiségű elektromos áramot termelni, amikor otthon vagyunk az autóval, hanem napközben. Emiatt a rendszer hatékonysága jelentősen csökkenne.

Ennek a problémának az áthidalására kínál megoldást az otthoni energiatárolás. A napközben hatékonyan tölthető tárolóból bármikor kinyerhető az energia. Így gyakorlatilag ingyenesen tölthetjük fel éjszaka az autónk akkumulátorait, de nem csak ezzel az előnnyel kecsegtet egy ilyen rendszer.

Nincs többé áramszünet! Illetve ha még akadozna is a szolgáltatás, a MOON energiatárolója áramszünet esetén képes a háztartás energiaigényét kielégíteni, így hidalva át az átmeneti áramkimaradást.

Ha megtelik az energiatárolónk

A hagyományos – energiatároló kapacitás nélküli – napelemes rendszerek az áramszolgáltató hálózatába táplálnak vissza. Ha rendelkezünk energiatárolóval, akkor viszont elsődlegesen azt tölti fel a rendszer. Ha az otthoni tárolónk teljesen fel van töltve, a rendszer a hagyományos kialakítású rendszerekhez hasonlóan a hálózatba fog visszatáplálni, így csökkentve a várható villanyszámlát.

A MOONCommuntiy

A MOONCommunty a jövő megoldását kínálja a korszerű rendszerekkel felszerelt háztartások számára. A elv lényege, hogy a felhasználók egy céget hoznak létre, rendszereikkel a központi szerverre csatlakoznak, amely képes monitorozni, hogy ki, mennyi áramot használt, illetve termelt a közösség számára. Egy adott időszak után megnézik a mérleget és az elosztó felé, csak a különbözettel számolnak el. Ez a rendszer Magyarországon még nem működik, de létrejötte esetén jelentős megtakarítás érhető el az áramszolgáltató felé fizetett alacsonyabb díjon keresztül.

Néhány példa a MOON töltési megoldásaiból

A kereskedelmi forgalomban, illetve a VW-csoport tartozékait kínáló honlapon már 3 MOON töltő berendezés érhető el.

Otthoni használata MOON Wallbox Basic nevű berendezést ajánlják, amely háromfázisú, 11 KW teljesítményű töltést tesz lehetővé. Ez a falra szerelhető kivitel gyors, egyszerű és biztonságos töltést lesz lehetővé a garázsunkban.

Kisvállalatok, vagy akár társasházak részére fejlesztették ki a MOON Wallbox Connect-et, amely alapkivitelben 5 felhasználót képes kiszolgálni. A használók RFID kártyával igazolják magukat és kapcsolják a töltést. A készülék egy webszervert is tartalmaz, amelynek segítségével pontosan nyomom következő, hogy melyik felhasználó, mikor és mennyit töltötte a autóját, így a későbbiekben az elszámolás pontos és igazságos.

Végül, de nem utolsó sorban említjük a MOON2GO intelligens töltőkábelt. Ez a praktikus hordtáskában érkező töltő okostelefonunkkal bluetooth kapcsolatban van. A töltőhöz háromrészes átalakító tartozik, amelyek segítségével az össze szabványos aljzathoz csatlakoztatható és akár 22 KW-os teljesítménnyel is képek tölteni elektromos autónkat.

A MOON vállalatról bővebb információ a cég honlapján található. Cikkünk megjelenését a Volkswagen támogatta.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.02.27
Hamarosan megkezdődik a területszerzés, nyáron már a kivitelezési közbeszerzés is megjelenhet az....
2021.02.27
A rendszer összes kamerája autófókuszos és Full HD felbontású lesz. Az általuk készített képen az....
2021.02.27
Felborult egy gépkocsi utánfutója az M85-ös autóúton, Kapuvár és Jobaháza között, a Sopron felé....
2021.02.27
Lesodródott az úttestről, majd a vasúti sínekre hajtott egy gépkocsi Miskolc diósgyőri városrészén....
2021.02.26
Meglepő helyről érkezik az új főnök.  ..
2021.02.26
Nemrég írtunk az elektromos autókban használt lítium bányászatáról, azon belül is elsősorban a....
2021.02.26
Tsocho Peev Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.02.26
A nyolc főből  álló csoport - diplomaták és családtagjaik - a Covid-19-járvány nyomán leállított....
2021.02.26
A méltányosság elbírálása folyamatban van - írja a police.hu. ..
2021.02.26
A soros diagnosztikában alkalmazott műszerek feladata, hogy az irányítóegységgel való kapcsolattal....