Anyukám is érteni fogja – Környezetvédelmi besorolások, EURO-normák | Autoszektor
Anyukám is érteni fogja

Anyukám is érteni fogja – Környezetvédelmi besorolások, EURO-normák

2017.05.04.

Melyik kategóriába tartozik a Te autód? Mit jelentenek az EURO-normák?

Már az 1980-as évek második felében tárgyalóasztalra került az (akkor még) Európai Gazdasági Közösségben, hogy a járművek károsanyag kibocsátási értékeit szabályozni kellene. Az egyre aggasztóbb kutatási eredmények ugyanis arról szóltak, hogy a járművekből felszabaduló szénmonoxid jelentősen hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához.

Elhatározták tehát, hogy az EGK területén újonnan forgalomba állított járműveknek meghatározzák a maximális kibocsátási normáit, mégpedig kilométerenként. Az egységi útszakaszon kibocsátott szénmonoxid mennyiségét grammban írták elő. [gramm/km] Nézzünk egy kis EURO-besorolási történelmet és haza leképeződését a forgalmi engedélyekben, hiszen szmogriadó esetén tudnunk kell, közlekedhet-e a járművünk, vagy sem!

EURO I.

1992. júliusától lépett életbe az EURO I. kibocsátási norma. Ez a besorolás még egy kalap alá vette a benzines és a dízel járműveket, mindkét fajta motorral szerelt autó esetében egységesen 2,72 g/km volt az előírás. Már az első kategóriában is eltérést mutatott azonban a részecskekibocsátás maximuma. Míg a benzinesekre (egészen az EURO V. norma bevezetéséig) nem határoztak meg ilyen értéket, dízelesek esetében 0,14 mikrométerben maximalizálták a méretet, vagyis legfeljebb 0,00014 mm méretű szemcséket bocsáthatott ki az autó.

Összehasonlítás képpen: a legkisebb növényi pollenek éppen ebbe a mérettartományba esnek (10-100 mikron). Ezért mondják, hogy az emberi szervezet az EURO I. norma szerinti port még organikusan képes megszűrni.

Angolosok előnyben – szálló por fajták méretei (forrás: Wikipedia)

Szabályozták még a szénhidrogének (CH) és a nitrogénoxidok (NOX) kibocsátást is. Itt szintén egységesen 0,97 g/km volt a megengedett érték.

A magyar forgalmi engedélyekben a környezetvédelmi besorolást a V.9 pont tartalmazza és jelenleg 0-tól 16-ig találunk bejegyzéseket, amelyet a 6/1990 KöHÉM rendelet szabályoz. (5. sz. melléklet II. pont). Az EURO normák bevezetése előtti, vagy EURO I-es autók 0-tól 3-ig kaptak számot.

EURO II.

Három és fél év elteltével lépett érvénybe az újabb szabályozás. 1996. januárjától a korábbi érték csaknem harmadára, kereken 1 g/km-re korlátozták a CO kibocsátást a dízeleknél. A benzineseknél ennyire nem volt nagy a szigor, ott 2,2-re csökkent az érték.

Ezt az értéket, csak szabályozott keverékképzéssel lehet elérni, vagyis ekkortájt már minden autó figyelte a kipufogógáz összetételét, ehhez kellett a lambdaszonda. Ezek a típusok már gyakran kaptak katalizátort is.

A forgalmi engedélyben az EURO II-nek megfelelő járműveknél a 4-es elvileg számot találjuk.

EURO III.

2000. január. Ettől kezdve csak azok a járművek kaphattak típusengedélyt Európában, amelyek dízelmotorral 0,64 – benzinmotorral 2,3 g/km alá tudták szorítani a CO kibocsátást. Érdekes, hogy a benzines autók esetében kicsit enyhítettek az EURO II-höz képest ezen a számon.

A dízel autók esetében azonban már külön meg van határozva a NOX mennyisége. Az NOX és HC összesen 0,56 lehet, ebből NOX 0,5 g/km.

A hatóságok az út mentén is tudják ellenőrizni a kibocsátási értékeket

A benzines kocsiknál újdonság volt, hogy mindkét komponens (NOX és HC) külön-külön került szabályozásra (0,2 és 0,15). A dízelek PM érteke 0,05-re csökkent.

Ha felcsapjuk a forgalmi engedélyünket és a V.9 pontban 6-tól 8-ig találunk számot, akkor tudhatjuk, hogy autónk EURO III-as besorolást ért el.

EURO IV.

2005. januárjától újabb szintet vetettek papírra. Az EURO IV-es besorolás is hozott néhány változást. Például ekkor lépett életbe a benzines kocsik CO kibocsátására a mai napig is érvényben lévő 0,1 g/km-es határérték. Ugyanígy a dízeleknél 0,5 lett az érték. Kis számolással tehát kimutatható, hogy a normarendszer bevezetéséhez képest a benzines autóknál 37%-ra, dízelnél 18%-ra csökkent határérték.

A nitrogénoxidok megengedett szintjét az EURO III. osztályoz képest kb. felére csökkentették, míg a dízelek PM értéke már csak 0,025.

Az EURO IV. besorolású kocsik magyar forgalmijában a 9, 10 és 11-es számokat találjuk.

EURO V.

2009 szeptemberétől akkor beszélhettünk korszerű kibocsátási normával rendelkező járműről, hogyha az CO tekintetében hozta az előző norma értékeit, de benzinmotorral legfeljebb 0,06 g/km nitrogénoxidot pufogott a levegőbe, dízelmotorral pedig 0,18 NOX+HC-t, amelyből 0,05 gramm lehetett szénhidrogén (CH).

Érdekesség, hogy a 2009 és 2014 között érvényben lévő 5-ös norma a dízel kocsiknál még kapott egy a/b beosztást. AZ EURO 5b norma 2011 szeptemberében lépett életbe és az „a” besoroláshoz képest elkezdődött a kibocsátott szemcsék számának szabályozása is, ami kilométerenként 6x1011 darab szemcsét engedélyezett, ezt PN-el jelölik.

Akinek EURO V-ös a verdája és magyar forgalmija van, az minden bizonnyal a 12-13-14-es számokat talál annak V.9 pontjában.

EURO VI.

El is érkeztünk a ma is érvényben lévő besorolásig. 2014. szeptemberétől csak és kizárólag az EURO VI-nak megfelelő normákkal rendelkező járművek kaphatnak típusengedélyt az Európai Unióban. A ma érvényben lévő kibocsátási határértékek:

Dízelre:

CO: 0,5 g/km; NOX: 0,08 g/km; HC+NOX: 0,17 g/km; PM: 0,005; PN: 6x1011 db.

Benzinesnél:

CO: 1 g/km; NOX: 0,06 g/km; HC: 0,1 g/km; PM: 0,005; PN: 6x1011 db.

Persze ezek csak számok, de az EU nem bíz semmit a véletlenre. Aki mindent külön-külön látni szeretne, az innen leshet, és akinek még ez sem elég, az nézzen bele a hivatkozott magyar rendelet mellékletében felsorolt ENSZ-EGB, illetve EU bizottsági rendeletekbe.

Dízel részecskeszűrő

A forgalmiban a maximális, 15-16-os értéket tüntetik fel környezetvédelmi besorolásként, kis túlzással állíthatjuk, hogy ezek az autók tisztább levegőt fújnak ki, mint amit beszívtak. Arról, hogy ezt hogyan érik el, vagyis mi mindent vetnek be a legkorszerűbb szűrőberendezések, külön cikkben fogunk értekezni, amelyből megtudhatjuk, hogy DPF lesz még a benzinmotoros autókban is!

Táblázatosan

Azok kedvéért, akik nem szeretnek sokat olvasni, de kíváncsiak saját kocsijuk EURO besorolására, legjobb tudásom szerint készítettem egy táblázatot. Ezt senki ne vegye készpénznek, mindössze a rendelkezések sorából próbáltam meg kihámozni, hányadán állunk.

A táblázathoz két megjegyzést szükséges hozzáfűzni. Ahol zárójelben az OBD betűkombináció látható, azoknál a járműveknél a szabvány előírja, hogy a szenzorok által érzékelt kipufogó gáz minőségi mutatókat szabványos csatlakozón keresztül összekötött, arra alkalmas berendezéssel monitorozni lehessen.

OBD2 diagnosztikai csatlakozó

A On-Board-Diagnostics (OBD) maga is egy szabvány, amely a járművek azon képességét írja elő, hogy a fedélzeti elektronika, vagy a javítóműhely speciális gépei információt kapjanak a jármű státuszáról, állapotáról. Az OBD szabvány is fejlődött. A 80-as években indult szabályozás (OBD-I), kifejezetten az emissziós értékek monitorozására szolgált. Aztán jött az OBD-II, majd ennek európai szabványa, az EOBD.

Zöld rendszám a Kia Optima Plug-in változatán (Fotó: Horváth Miklós)

Feltűnhetett továbbá, hogy a táblázatból hiányzik az 5-ös magyar besorolás. Az 5-ös osztályba a tisztán gáz- vagy elektromos meghajtású járművek tartoznak. Hogy ne legyen annyira egyszerű az élet, ezt a kategóriát a rendelet tovább bontotta annak megfelelően, hogy a jármű a kategórián belül mit tud még. E, mint (tisztán) elektromos, N, mint növelt hatótávolságú, P, mint plug-in, illetve Z, mint zéró kibocsátású. Ugyanez táblázatosan így fest:

És ha már itt tartunk, gyorsan említsük meg a zöld rendszámot is, mert akiknél a forgalmi engedélyben 5X szám szerepel a V.9 pontban, azoknak bizony jár a különleges azonosító és vele együtt bizonyos helyeken az ingyen töltés, ingyen parkolás és némi adókedvezmény is.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.26
Egy egyedi építésű, kedvező árú hobbidriftautó mellett a Toyota bemutatta Las Vegasban a GR86 gyári....
2022.11.26
Az Euronews is nosztalgiával számolt be legendás buszainkról.     ..
2022.11.26
Az eredetileg kiválasztott 27, Európában legkésőbb 2023-ban forgalmazásra kerülő új típusból már....
2022.11.26
Egy magyar autós vesszőfutása irányította rá figyelmemet egy eléggé általános csapdahelyzetre.....
2022.11.26
Gyakori helyzet, hogy bezárul például egy napsütéses időjárási „ablak”, nyaralók balszerencséjére,....
2022.11.26
A Forma-1-ben teljesen természetes, ha a nem megfelelő teljesítményt nyújtó versenyzőt lecseréli....
2022.11.26
Az országan 69 ezer 524 autót gyártottak októberben, 7,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál....
2022.11.26
Három baleset is történt az érintett útszakaszon, Torony és Gencsapáti között. ..
2022.11.26
Egy év kihagyás után újra rali Európa-bajnoki (ERC) versenyt rendezhet Magyarország a Zempléni-....
2022.11.26
A 95-ös Super E-10 prémium benzin ára már az Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtti szinten áll....