Anyukám is érteni fogja! – Hideglelés 2. | Autoszektor
Anyukám is érteni fogja

Anyukám is érteni fogja! – Hideglelés 2.

2014.01.16.

Amíg Tél tábornok egyik lábáról a másikra állva várja, hogy harcba küldje csapatait, addig mi is időt nyerünk, hogy felkészítsük a "szekeret" a csatára.

Az előző részben kiderült, hogyan védekezzünk a befagyott ajtók és kilincsek ellen. Ott folytatjuk, ahol abbahagytuk: lemerült távirányító elemek, rejtett ajtózárak és ablaktörlés minden mennyiségben.

Távirányítós, de az lemerült

Télen a tartós elemek is rosszabbul működnek a hideg miatt, elvégre azok is olyanok mint az akkumulátorok. Megeshet, hogy bár távirányítós a kocsink, azt hiába nyomkodjuk. A megoldás az elemcsere lesz, de az órásig is el kellene jutni valahogy. Sebaj, majd kulccsal kinyitom a kocsit. Kulcsom van, záram nincs. Vagy mégis. Több modellben esztétikai szempontból úgy alakítják ki a kilincset és zárat, hogy a zárdugót egy kis műanyag lappal eltakarják. Segítségképpen azért egy kis kulcsot formáló piktogramot elhelyeznek ezen a lepattintható elemen. Általában külön szerszám nélkül, körömmel, vagy a kulcs tollával le lehet pattintani ezeket a burkolatokat és máris meglesz a kulcshoz a zár.

Folyadékot mindig vigyünk magunkkal…

… szólnak a jó tanácsok a kánikulában, de ennek télen is hasznát vehetjük, főleg az ablakmosó folyadéknak. A téli nedves időben gyakran lesz szükségünk az ablakmosó használatára. Mivel ez a folyadék is nagyrészt vízből áll, ezért meg is tud fagyni. A boltok polcain ezért szezononként cserélik a téli, illetve a nyári ablakmosókat. Nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, kb. 1000 forint környékén indul a szer 5 literes kiszerelésének az ára, a csomagoláson pedig feltüntetik, hogy milyen hőmérsékletig állja a megpróbáltatásokat. (A hőskorban denaturált szeszt öntöttek a tartályba a nyári folyadék mellé. Ez mára már nem éri meg, olcsóbb ha „spéci” téli folyadékkal dolgozunk.)

"Télit vettem mégis belefagyott!"

Halljuk sokszor a városi legendát, miszerint a mínusz 20 fokig fagyálló ablakmosó már -3 vagy -5 fokon megfagyott. A hiba a tartályban keresendő először: ha nem ürítettük ki a nyári ablakmosót, és kevertük, akkor megtörténhet, hogy a keverék csak mínusz 3, 5 vagy 8 fokig lesz fagyálló. Ez a keverési arányoktól függ. Használjuk el a nyári ablakmosót teljesen, vagy próbáljunk minél kisebb mennyiséget a tartályban hagyni. A rutinos versenyzők októbertől már nem töltenek nyárit az ablakmosótartályba.

A másik jellemző probléma és megoldása: az szokott még sűrűn előfordulni, hogy a tartályban hiába folyékony a nedű akár mínusz 10-20 fok mellett is, az ablakmosó fúvókára van ráfagyva kívülről a kicsapódott vízpára, amin keresztül nincs az a motor ami kinyomná a szélvédőre. Tartsuk tisztán az ablakmosó fúvókáját. (Néhány típusban fűthetők ezek a fúvókák, általában a hátsó ablak párátlanító fűtésére van kapcsolva. Próbáljuk ki, hátha a mi autónkba is szereltek ilyet, csak eddig nem tudtunk róla!)

Csak a kezemet figyeljétek!

Egy apró, de annál hasznosabb trükk: azt javasoljuk, hogy ne töltsük be a flakon teljes tartalmát az ablakmosótartályba! Bár néhány autó figyelmezteti a vezetőjét, ha már fogytán az ablakmosó folyadék, sok jármű viszont nem teszi ezt meg.

És mikor fogy ki teljesen az ablakmosó? Hát persze, hogy akkor, amikor egy teherautó úgy betakarta sárral a szélvédőnket, mint Moszkvát a hó. És hol történik mindez? Általában nem a benzinkút szomszédságában, hanem a puszta közepén, 10-20 km-re mindentől.

Hogy megússzuk a problémát taglaló Murphy törvénykönyv fejezeténél is hosszabb káromkodásainknál, az ablakmosótartály feltöltésekor hagyjunk 1 liternyi tartalékot a flakonban. Ez elfér a csomagtartóban, vagy akár az ülés mögött/alatt, és nagyon jól jön olyan elhagyatott helyeken, ahol nemhogy fagyálló ablakmosót, de még vizet sem tudnánk szerezni.

Ablaktörlés

Ha sikerül folyékony halmazállapotban tartani az ablakmosó folyadékot, akkor már spriccelhetünk is. Az ablaktörlőnk a spricceléssel egy időben elindul és ha minden jól megy, újra kitisztul a kép. Vagy nem. Ha ugyanis elöregedett az ablaktörlő gumink, akkor csak szépen szétkenjük vele a koszt a szélvédőn és meglehet, hogy rosszabbá válik a helyzet, mint előtte volt. Ellenőrizzük le az ablaktörlő lapátokat, és ha túl kemény, vagy már kopott a felülete, cseréljük. Legrosszabb esetben a benzinkúton, egyébként szakboltban vásárolhatunk új lapátokat.

Figyelem: szinte minden autóra különböző méretű és csatlakozású lapátok valók, ezért gondosan készüljünk a méretekből, mielőtt vásárolni indulunk.

Az ablaktörlő lapátok lelkivilágával is hosszan tudnánk foglalkozni, de inkább majd szentelünk neki egy külön részt.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.28
Az Útinform szerint a téli időjárást kihasználva nagyon sokan indultak el szombaton a Kékestetőre,....
2023.01.28
Az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése Európában már 2027-re meghaladja az összes többi....
2023.01.28
Az áremelkedések, a rezsi növekedése és a magas infláció miatt számottevően csökkent a bérek....
2023.01.28
Döbbenetes tragédia történt ma hajnalban Ausztriában, az A1-es autópályán St.Pölten közelében.....
2023.01.28
Benzinválság, ajtónkon dörömbölő recesszió, szankciók, ukrajnai háború és koronavírus-járvány ide....
2023.01.28
A neves, tapasztalt Yamaha Maco Racing Team színeiben indul az idei hosszú távú, azaz endurance....
2023.01.28
Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak az elektromos meghajtású járművek az európai piacon:....
2023.01.28
A közvéleményt és az európai, benne a magyar sajtót továbbra is élénken foglalkoztatja, hol építi....
2023.01.28
Elég télen a négyévszakos gumiabroncs? Van értelme ilyenkor lemosatni az autót? Milyen típusú....
2023.01.27
A Katasztrófavédelem jelenti péntek este:     ..