TCR

Agyonvasalva is bajnok a magyar M1RA

2020.09.14.

Minden időmérőt megnyert és minden futamon győzelemre is váltotta polepozícióját a magyar M1RA csapat szerb pilótája, aki már Brnóban megszerezte a bajnoki címet.

Minden futamon polpozició és győzelem                 Fotó: TCR Eastern Europe/Petr Fryba

Hatodik polpoziciója után elsősége biztos tudatában állt fel Hyundai i30N versenyautójával az egyes rajtkockára a TCR Eastern Europe hatodik futamán Dusan Borkovics, aki előző napon begyűjtött pontjaival már behozhatatlan előnnyel vezette a túraautó-bajnokságot. Pedig a csehországi Brno pályáján szó szerint a korábbinál is nehezebb feladat elé állították azzal, hogy korábbi kiugró eredményei alapján egyre több súlyt kellett rakni autójába a BOP és a CW, vagyis a Ballance of perfomance, valamint Compensation Weight jegyében. Ezúttal azonban a mezőnyben csak a M1RA, pontosabban személyre szólóan Borkovics Hyundaiját sújtották, hogy kiegyenlítsék az esélyeket, de hiába volt 110 kilóval nehezebb a legtöbb autónál a magyar csapat kocsija, agyonvasaltan is övék lett a bajnoki cím, márpedig a túlsúly komoly hátrányt jelent az erős emelkedővel megspékelt brnói pályán.

Utolérhetetlen volt a M1RA autó                              Fotó: TCR Eastern Europe/Petr Fryba

 

Futam közben mekibe hajtani

Az első napi eseményei alapján olyan kommentek jelentek meg a csapat honlapján, hogy „Nincs annyi vas, amivel legyőzhető Dusan”. Egy másik szerint „Én úgy látom addig akarják pakolni Nektek a súlyokat, míg a hasmagassággal, egálba nem kerültök a többiekkel! De így is menni fog!” És ment, meggyőző fölénye miatt az ötödik futam után így írt valaki: „Gyerekek ezt nem így kellett volna csinálni .. én direkt kimentem volna a McDrive-ba és beértem volna utolsónak aztán következő alkalommal behúzni a címet .. így örök legenda maradhatott volna.”

Nem kockáztattak és már az első napon begyűjtötték a bajnoki címet.

Jól tették, mert mindig meglepetést okozhat az időjárás, egy tömeges ütközés vagy akár kisebb technikai malőr. Nem ez történt, de akadt egy kis izgalom: a szezon során a hatodik futamon is első helyről induló Borkovics először csúszott a célegyenes végén a második helyre, nem sokáig, mert a M1RA pilótája még az első körben visszaelőzte Vesnicset és a kör végén már hét tizedes előnnyel állt az élen.

Rajt után                                                               Fotó: TCR Eastern Europe/Petr Fryba

Ahogy a forgatókönyvben meg van írva...

Innentől a megszokottak szerint zajlottak az események, Borkovics körről körre növelte az előnyét. Az ötödik után már öt másodperc fölé kúszott a Vesniccsel szemben kiautózott különbség, így arra is maradt lehetőség, hogy a folytatásban a gumikra vigyázzon a csapat. 1365 kilós összsúlyával ugyanis a M1RA Hyundai i30 N TCR-je volt a legnehezebb autó a pályán, ami az emelkedőkkel színesített brnói pályán plusz rizikót jelentett.

Borkovics látszólag mindent beleadott, és 16 másodperces előnnyel nyerte meg a futamot. Ezzel továbbra is 100 százalékos, mert a horvátországi Grobnik és a Slovakiaring után Brnóból is két időmérős és két futamgyőzelemmel távozik. A TCR Eastern Europe szezonzáró hétvégéjét a tervek szerint október 24-25-én Magyarországon, a Hungaroringen rendezik, ahol hazai pályán már nem a megszerzett bajnoki cím, hanem a tökéletes szezon teljesítése lehet a M1RA célja. Eddig ez sikerült,  hatból hatszor győzött a 2020-as TCR Eastern Europe bajnokságban Dusan Borkovics, a M1RA pilótája a Hyundai i30N-nel.

A tapasztalt versenyző 2014-ben teljes szezont töltött a WTCC-ben, Japánban a második helyen dobogóra állt Gabriele Tarquini és Michelisz Norbert társaságában. A rá következő évben megnyerte a túraautó Európa-bajnokságot, méghozzá a M1RA csapatvezetőjével, Bári Dáviddal és a csapat több tagjával.

Igazi családi fotó gyerekkel és trófeakollekcióval  

És még több kupa

A Michelisz Norbert és Bári Dávid által alapított M1RA még jó néhány kupát szerzett Brnóban, mert két pilótával is érdekelt volt a Suzuki Cup Europe, valamint a Magyar Országos Bajnokság futamain. A csapat tagja WTCR világkupa győztes Michelisz Norbert által mentorált 13 éves Bucsi Attila a juniorok között szerzett győzelmével szaporította a kupagyűjteményt, Al-Absi Gáber pedig második lett kategóriájában.

A M1RA már a Suzuki Cup Europe következő versenyeire készül: október 9-11-én Slovakia Ring, majd október 1-18-án a Hungaroring következik, vagyis hazai pályán lesz a suzukisok zárófutam is.

TCR kollekció

A M1RA mérlege: 59 futamon 15 túraautós trófea, vagyis a magyar csapat történetének minden negyedik TCR-versenyén a dobogó legfelső fokára állhatott pilótájuk.

 

M1RA TCR futamgyőzelmek

Dusan Borkovics 6 (TCR Eastern Europe)

Roberto Colciago 3 (TCR International)

Tassi Attila 2 (TCR International)

Michelisz Norbert 1 (TCR International)

Nagy Dániel 1 (TCR Europe)

Luca Engstler 1 (TCR Europe)

Francisco Mora 1 (TCR Europe)

A M1RA pilóta Bucsi Attila a Suzuki Cup Europe futamon nyert               Forrás: M1RA 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.30
Tempós pályák, felhordásos kanyarok nehezítették meg a Peugeot 208 Rally Cup Hungary kupasorozatban....
2020.09.30
A CUPRA megkezdi az új Formentor gyártását. Az első, csak a márkának tervezett modell forgalmazása....
2020.09.30
A Magyar Suzuki a modern magyar autóipar leghosszabb sikertörténete. A japán gyökerű vállalat ötven....
2020.09.30
Új logisztikai központot épít a gumiabroncs nagykereskedelmi Marso Kft. Dunaharasztiban, a magyar....
2020.09.30
A Goodyear Tire és a Rubber Company nemrégiben több, mint 4 millió megtett km adatait elemezte az....
2020.09.30
Az Opel több üzemében 2021 végéig marad a Kurzarbeit.  Ezenkívül a gyártó azt állítja, hogy....
2020.09.30
A bíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki szombaton Csengele külterületén....
2020.09.30
Közös kutatási és ösztöndíjprogramok elindításában állapodott meg a Knorr-Bremse Budapest és a BME....
2020.09.30
A németországi Check24 elemzés szerint a francia Renault gyártó megelőzi versenytársait, a Teslát....
2020.09.30
A Maserati a Bridgestone-t választotta exkluzív gumiabroncs-beszállítójának az új, MC20 típusú....