repülő autó

2025-ben akár a levegőből is leinthetjük a taxit: utópia vagy realitás?

2022.01.24.

Kevés frusztrálóbb dolog van annál, mint egy forgalmi dugóban araszolni. Kinek a fejében ne fordult volna meg ilyenkor a repülő autó gondolata, amellyel kikerülhetnénk a kígyózó sorokat, és amilyet már az 1960-as években játszott Jetson családban is láthattunk? Könnyen lehet, hogy az űrautók nemcsak a fantázia, hanem hamarosan a valóság szüleményeivé válhatnak.

Repülő autó technológia

Az elektromos meghajtású, függőleges fel- és leszállásra képes repülőgép, az eV-TOL gondolata nem újkeletű. Az IBA társaság prognózisa szerint, amely légitársaságok számára szolgáltat repülési adatokat és elemzéseket, az ilyen típusú közlekedési eszközök piaca 2035-re várhatóan meghaladja majd 21 milliárd eurót. Jelenleg több mint 50 cég fejleszt eV-TOL technológián alapuló prototípus gépeket, amelyek akár 20 utas szállítására is képesek lehetnek. Az egyik ilyen cég a török ​​AirCar.

Önvezető taxi

2017-es alapítása óta az AirCar folyamatosan keresi a kiutat a forgalmi zsákutcából. A Szilícium-völgy törökországi változatában működő AirCar ahelyett, hogy a kormányra várna, hogy az jobb és több utat építsen, eggyel magasabb szintre kapcsolt. Célja, hogy az ország legnagyobb szoftvergyártó cégével közösen egy teljesen elektromos meghajtású, önvezető és repülő taxit hozzon forgalomba.

AirCar prototípus. Forrás: Euronews

 

Több ezer próba elvégzése után 2021-ben már meg is kezdődött a teljes méretű prototípus tesztelése, amelyekkel az AirCar vezérigazgatója, Eray Altunbozar szerint a vállalat várhatóan 2025 elején megkezdheti az utasszállítást. Vannak azonban még leküzdendő akadályok. Az egyik ilyen a mai tömegközlekedés mérete.

Kihívások

Dr. Andreas Bardenhagen, a Berlini Műszaki Egyetem professzora szerint, ha összehasonlítjuk egy vonat vagy egy busz által szállíható utasok számát egy modern kori helikopterével, utóbbi nyilván sokkal kevesebb utast fog jelenti. A kapacitásszámot a végtelenségig növelni pedig nem lehet, hiszen, ha több száz embert akarunk repülő taxikban elszállítani, akkor egy "nagyon zsúfolt légteret kapnánk". A másik bonyodalmat a repüléstechnikai eszközökre vonatkozó, eltérő nemzeti és nemzetközi szabályozások jelentik, amelyek szintén lassíthatják a repülőtaxi-szolgáltatás bevezetését és elterjedését.

A fenntartható megoldás

A nehézségek ellenére az AirCar felvállalta az ipari úttörő szerepét és az új jövő érdekében hajlandó letérni a járt útról. Altunbozar szerint a projekt nemcsak a közlekedés optimalizálásáról, hanem az olyan fenntartható technológiákról is szól, mint a lítium-ion akkumulátorok, kompozitok, dróntechnológiák és mesterséges intelligencia, amelyeket a repülő autók területén is hasznosítani lehet. 

 Flying Whales léghajója. Forrás: Euronews

 

A heli-kocsik ígérete az, hogy rövidebb távolságokon belül képesek leszenk utasokat szállítani, de mi a helyzet a teher-és áruszállítással? A francia Flying Whales szerint léghajói nem csupán 60 tonnás rakományok, nagy távolságokra való elszállítására lesznek képesek, hanem mindezt fenntartható módon teszik is majd meg. Sebastien Bougon vezérigazgató víziója, hogy vállalatuk forradalmasíthatja az egészségügyi ágazatot, akár komplett kórházak elszigetelt helyekre való légi eljuttatásával, hogy az ott élő emberek is ugyanolyan jó minőségű egészségügyi ellátásban részesülhessenek, mint a nagyvárosokban lakók.

A repülő autók és új légi közlekedési módszerek immár nem utópisztikus álmok, erről a start-up cégekbe ömlő, több milliárd euró összegű befektetések is tanúskodnak. De vajon, ha a tervek megvalósulnak, az újdonság csak a gazdagok számára lesz kiváltság, vagy a repülő kocsik valóban megváltoztathatják mindannyiunk utazását? Csak egy dolog biztos: változás szele a levegőben van.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.18
Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert....
2024.04.18
A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos....
2024.04.18
Óriási árkülönbségek vannak – írja a Kronen Zeitung. ..
2024.04.18
2024 márciusa óta már az új, mesterséges intelligenciával vezérelt digitális gépjárműszemle segíti....
2024.04.18
Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett....
2024.04.18
A belügyminisztérium újabb hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar határon. Az....
2024.04.18
Drámai pillanatokat élt át egy anya és hároméves gyereke, miután utóbbinak odacsukta a lábát a....
2024.04.17
Ahogy minden évben, idén is személyes élményekkel jelentkezünk majd a Rally Croatia-ról, azaz....
2024.04.17
Eddigi legnagyobb projektjébe vágott bele az Autistic Art Alapítvány annak érdekében, hogy egy....
2024.04.17
És egyetemistákkal együtt tervezték.   ..