közlekedésbiztonság

12-szer jobban elvonja a figyelmet az autóban utazó gyermek, mint a kézben tartott mobil

2013.11.08.

Az ausztráliai Monash Egyetem kutatása alapján sokkal jobban elvonja a vezető figyelmét az útról a hátsó ülésen utazó gyermek, mint ha mondjuk kézben tartott mobillal beszélne.

Miközben a kutatók rengeteget foglalkoznak azzal, hogy kiderítsék, mennyire elvonja a vezető figyelmét az útról mondjuk az, ha kézben tartott mobiltelefonnal beszél, vagy hogy nem is a mozdulat, hanem maga a beszélgetésre való koncentrálás a veszélyes, arról egészen mostanáig elfeledkeztek, hogy megvizsgálják: a hátsó ülésen utazó gyermek mennyire veszélyes. Nos, a melbourne-i Monash Egyetemen végzett kutatás szerint nagyon: az út 20 százalékában az autóvezetők nem előre néznek, hanem a csemetéiket ellenőrzik.

A kutatók 12 kisgyermekes családot vontak be a felmérésbe, akiknek az autóiba mini-kamerákat szereltek, a rögzített képet pedig utólag kielemezték. A három hetes tesztidőszak alatt összesen 92 utazást rögzítettek, amelyből 90 esetben a vezető figyelmét elterelte az útról a gyermek. Ráadásul nem egyszerűen csak a tükörbe pillantanak gyakran a szülők több mint 2 másodpercen keresztül, gyakran hátra is fordulnak - ez 76 százalékban volt jellemző. A fennmaradó rész az, amikor beszélnek a gyermekhez, vagy hátranyúlnak, hogy valamiben segítsenek neki/játszanak vele.

Számszerűsítve a dolgot egy 16 perces autózás során a volán mögött ülő szülő 2,5 percen keresztül nem előre néz (!), hanem a gyermekét figyeli. Ez 12-szer (!) veszélyesebb magatartás, mint mondjuk a vezetés közbeni mobilozás.

"A sofőrök nem tartják a gyermekeiket zavaró tényezőnek. Épp ezért fel kellene hívni a figyelmüket arra, hogy milyen veszélyes, ha a hátsó ülésen utazó csemetéjükkel foglalkoznak." - nyilatkozta prof. Judith Charlton, az egyetem Baleseti Kutató Központjának vezetője. Azonban hiába veszélyesebb a gyermek a hátsó ülésen, mint a mobilozás, utóbbit büntetik, előbbit pedig nem szankcionálják a hatóságok. Az ausztrál hatóság szerint például a mobilozás egy magatartás, amelyről le lehet mondani, gyermeket szállítani azonban szükséges. Az azonban mindenképpen a rendőrségek rovására írható, hogy utóbbi veszélyeiről nem tájékoztatják az autósokat.

Forrás: automotor.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.05
A mára Európában 99%-ban öntötő hibrid elektromos autókat értékesítő, vadonatúj plug-in hibrid....
2022.12.05
A rendőrség Magyarország egész területén 2022. december 5. és 11. között közúti ellenőrzést végez....
2022.12.05
A Schaeffler fokozza a szoftver- és elektronikai fejlesztésben való részvételét. Ennek érdekében a....
2022.12.05
Mindent áthat az új, hódító világvallásnak tekinthető progresszív liberális ideológia. Már a....
2022.12.05
A 400 forint körüli euró árfolyam továbbra sem kedvez a használt autó importnak. 2022-ben....
2022.12.05
Az ABB új szerepében, a sorozat hivatalos töltőbeszállítójaként bemutatta azt a töltéstechnológiát....
2022.12.05
Nagy-Britanniában 23,5 százalékkal, 142 ezer 889 darabra nőtt az új autók eladása novemberben az....
2022.12.05
Két perc alatt kétszer hajtott bele a traffipax ellenőrzésbe az a sofőr, aki a napokban....
2022.12.05
Az online autókereskedelem elleni egyik fő érv, hogy az ember ki akarja próbálni az autót, ahhoz....
2022.12.05
Hannover felé indult egy gép 77 utassal a fedélzetén, Németország helyett azonban újra Bécsben....