világgazdaság

Ömlik az amerikai pénz az európai részvényekbe

2013.09.09.

Az európai gazdasági kilábalásba és az adósságválság leküzdésébe vetett bizalom erősödését jelzi, hogy az amerikai befektetők csaknem négy évtizede nem fektettek annyi tőkét európai részvényekbe, mint az idei első félévben.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport európai stratégiai stábjának kimutatása szerint az amerikai nyugdíjalapok és egyéb nagy intézményi befektetők 2013 első hat hónapjában 65 milliárd dollárt fektettek európai vállalati papírokba, többet, mint 1977 óta bármelyik év hasonló időszakában.
   

Eddie Perkins, a Goldman Sachs alapkezelőjének nemzetközi részvénypiaci befektetésekért felelős igazgatója a hétfői Financial Timesnak elmondta, hogy "az európai gazdasági sztori" jó befektetési lehetőséget kínál, és a ház az európai árfolyamok további emelkedésére számít a kontinens gazdaságainak kilábalásával párhuzamosan.
   

Robert Parkes, az HSBC bankcsoport részvénystratégája a londoni gazdasági napilapnak kijelentette, hogy az európai vállalati eredmények rendre pozitív meglepetéssel szolgálnak, és ez "hátszelet ad" az európai részvénypiacoknak.
    

Az HSBC kimutatása szerint az európai vállalatok részvényei átlagosan még mindig 15 százalékkal alulértékeltek hosszabb visszatekintésű árfolyamátlagukhoz mérve, annak ellenére is, hogy jelentős árfolyam-emelkedés ment végbe az eurójegybank (EKB) vezetője, Mario Draghi tavaly nyári piacnyugtató kijelentése óta.
    

Drgahi azóta is sokszor idézett tavaly júliusi sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy az EKB "bármit hajlandó megtenni" az euró megmentése érdekében. Az európai részvényárfolyamok azóta átlagosan 27 százalékkal emelkedtek.
   

Az európai vállalati papírok ennek ellenére továbbra is olcsónak számítanak. Az HSBC számításai szerint a részvényárfolyamok és az egy részvényre vetített vállalati eredmények ciklikusan kiigazított szorzója jelenleg 11,4, jóllehet a hosszú távú átlagos szorzó 14,8.

MTI
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A rendszerváltás előtt legfeljebb a balatoni szállodák előtt parkoló autókban láthattunk Grundig....
2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....